Home Egészség & életmód Ez az oka annak, hogy piros pöttyök jelennek meg a karodon!

Ez az oka annak, hogy piros pöttyök jelennek meg a karodon!

by Zsani

Előfordult már, hogy vörös foltokat vettél észre a bőrödön, de nem tudtad mi az oka? Ezeket a foltokat a bőrön keratosis pilarisnak hívják. Tudj meg róla többet!

 

Ez a fajta kiütés úgy néz ki, mintha több tucatnyi vörös dudor lenne csoportosulva, néha úgy, mint egy csirke bőre. A KP-ként, grízes- vagy „libabőrként” ismert bőrelváltozás a tinik 50-80%-át, a felnőtteknek majdnem a felét érinti – hogy pontosan miért, azt sajnos senki nem tudja megmondani.

Ne aggódj ha ezek a dudorok megjelennek a combodon, felkarod külső részén és a fenekeden, mert megtudhatod ilyenkor mi a teendő!

Mi okozza ezt a bőrelváltozást?

Kutatások szerint a KP kialakulásában genetikus tényezők is közrejátszanak. Típustól függetlenül, a keratosis pilaris minden formáját a beépült keratin okozza, vagyis egy erős fehérje, ami a bőrt a fertőzések és a káros külső tényezők ellen hivatott védelmezni. Ha a keratin dugacsot képez és eltömíti a szőrtüszőket, pöttyös, grízes bőrt eredményez.

Mit tegyünk ha ezt felfedezzük magunkon?

Sajnos általánosan elfogadott módszer nincs erre, de ha odafigyelün arra, hogy a szőrtüszők ne tömődjenek el, és hagyjuk lélegezni, illetve megpróbáljuk csökkenteni a gyulladást, akkor változás léphet fel.

Ha rendszeresen használunk szalicilsavas, alacsony pH-értékű BHA-hámlasztót, az segít, mert a bőr mélyebb rétegeibe hatolva a pórusokat belülről hámlasztja, antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően elpusztítja a baktériumokat is.

Kerüld a szilárd szappanokat, mert azok csak eltömítik a pórusokat. Fontos, hogy ne testradírral próbáljuk eltávolítani a dudorokat, mert az többet árt mint használ.

Hirdetés

You may also like