Home Egészség & életmód Ennyi vizet kellene innod naponta, hogy beinduljon a fogyás és hogy megszabadulj a méreganyagoktól!

Ennyi vizet kellene innod naponta, hogy beinduljon a fogyás és hogy megszabadulj a méreganyagoktól!

by Brigitta

Az orvosok jogosan beszélnek arról, hogy több vizet kell innunk, mert nagyon sokan nem isznak eleget.

A test minden részének szüksége van folyadékra – az izmaink, a vérünk, sőt még az agyunk is több mint 70%-ban vízből áll. A folyadékbevitel segít a testhőmérséklet szabályozásában, a tápanyagok és oxigén szállításában, a vese működésében. Az enyhe kiszáradás fáradtsághoz és székrekedéshez vezethet. Az elegendő mennyiségű víz segít, hogy elkerüljük a fertőzéseket és egyéb bajokat, például a vesekövet vagy a székrekedést.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy megállás nélkül nyakalnunk kell: következzenek a legésszerűbb tanácsok a víziváshoz.

Ha fogyni szeretnél
A víz segít felélénkíteni az anyagcseréjét, amikor fogyni akar. Segítségként minden reggel kössön a csuklójára öt befőttes gumit: ennyi fél literes palack vizet kell meginnia a nap folyamán, hogy felpörgesse az anyagcseréjét, és több kalóriát égessen el. A kutatók úgy becsülik, hogy ha valaki napi másfél literrel növeli a vízfogyasztását, egy év alatt 17 400 kcal-val többet, azaz körülbelül 2,25 kg-nak megfelelő energiát éget el. Mivel a gyorsabb anyagcsere jórészt annak köszönhető, hogy a szervezet felmelegíti a folyadékot, a víz, amit megiszik, legyen mindig jó hideg!

Normális, hétköznapi folyadékszükséglet
Kezdjük azzal, hogy a napi 8 pohár víz csak mese. Amire tényleg szüksége van, az annyi folyadék, ami pótolja a verejtékezéssel, vizelettel, légzéssel távozó folyadékmennyiséget. Ez körülbelül 8-10-szer 2,5 dl vizet jelent. Mivel ebből körülbelül 4-hez hozzájutunk a gyümölcsökből, zöldségekből és más ételekből, a fennmaradó 4-6 adagot kell italokkal pótolnia. A tea is beleszámít az összes mennyiségbe.

Honnan tudhatja, hogy eleget iszik?
Egy ember átlagosan 4-8 alkalommal megy a mosdóba naponta, bár ez egyéni anatómiai adottságoktól függően változhat. Árulkodóbb jel a vizelet színe és szaga: normális étrend mellett a vizeletnek halványsárgának kell lennie, bármilyen erős szag nélkül. Ha sötétsárga vagy ammóniaszagú, akkor valószínű, hogy több vizet kell innia. A vizelet az elfogyasztott ételektől függően más színű is lehet, ha tehát véletlenül furcsa színt tapasztal, ne ijedjen meg. Pár óra múlva, amikor legközelebb kimegy könnyíteni magán, már valószínűleg minden visszatér a rendes kerékvágásba. Véres vizelet észlelésekor azonban mindenképpen menjen orvoshoz.

Edzés mellett
Természetesen több folyadékra van szükség meleg időben, illetve akkor, amikor sportol, vagy a szokásosnál aktívabban tevékenykedik. Ha szomjasnak érzi magát, igyon nyugodtan még többet. Sportolás előtt körülbelül két órával igyon meg 2-3 pohár vizet: ez biztosítja, hogy nem szárad ki edzés alatt. Később is mindig legyen kéznél elegendő víz, hogy 15 percenként inni tudjon egy pohárral. Az edzés végeztével kortyoljon el további két-három pohár vizet.

Túl sok víz?
Van, amikor már túl sok a jóból – és ez a vízre is igaz. Maratoni futók között gyakori dolog a „vízmérgezés”, de bárki mással is előfordulhat, aki túl hosszú időn át megerőlteti magát, és közben rengeteg vizet ledönt. A fizikai erőkifejtés mellett csökken a vesék vérellátása és így kiválasztó képessége. Amikor ez történik, a szervezet folyadéktartalma nő, az agyban a sejtek megduzzadnak, ez pedig fejfájáshoz, émelygéshez, hányáshoz, zavartsághoz, és bizonyos esetekben halálhoz vezet. A vízmérgezést megelőzendő mindig csak annyit igyon, amennyi csillapítja a szomját, ne mindjárt litereket. Ha sportolás közben mégis nagy mennyiségű folyadékot kell fogyasztania, igyon olyan italokat, melyekben vitaminok és elektrolitok is vannak.

Hirdetés

You may also like