Az újhagyma nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökér része nem fejlődött ki teljesen. Egész évben jól hozzáférhető alapanyagról van szó, mégis tavasszal van a legnagyobb jelentősége, hisz hozzájárul az egészség megőrzéséhez, mivel nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.
Az újhagymában C-, B1-, B2-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található.
Vitamin- és kéntartalma segít a szabadgyökökkel szemben, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Segít megelőzni az érelmeszesedést, emésztést serkentő, étvágygerjesztő, vizelethajtó, bélféregűző hatású.
Hogyan tároljuk?
Rövid távon: Ha tudjuk, hogy párnapon belűl elfogyasztjuk akkor maradjon a konyha pulton amíg nincs nagyon meleg. Kb. három nap után kezd hervadozni.
Hosszú távon: A legjobb, ha hűtőszekrénybe teszed egy jól lezárt zacskóban és akkor minden bizonnyal friss marad két hétig.