Home Csináld magad Egy másodperc alatt tiszta lett a zsíros páraelszívó! 10 takarítási trükk, ami neked is jól jöhet!

Egy másodperc alatt tiszta lett a zsíros páraelszívó! 10 takarítási trükk, ami neked is jól jöhet!

by Zsani

A konyha tisztán tartása nagyon fontos, azonban nem tartozik a legkönnyebben tisztán tartható helyek közé. Éppen ezért nem árt néhány hatékony módszert felvenni a repertoárba.

Zsíros lerakódások a páraelszívón:

1 liter vízben keverjünk el 4 evőkanál sót és 1 egész citrom levét, majd a páraelszívó szűrő részét áztassuk ebben a keverékben legalább 15 percig. Ha vastagabb zsírréteggel van dolgunk, akkor miután a keverékben áztattuk, mossuk át forró vízzel, majd tegyük bele egy vízzel teli nagyobb edénybe, amelybe előzőleg tettünk 1 dl ecetet. Kezdjük el felfőzni, hogy a forró ecetes víz leoldhassa a lerakódásokat. Ezután fordítsuk át a másik oldalára is, hogy teljesen megszabadulhassunk a szennyeződésektől. Ezt a módszert csak fémszűrővel ellátott páraelszívóknál lehet alkalmazni.

Edények megtisztítása:

Sok háztartásban megtalálhatóak a Multicooker edények. Mit tegyünk ha ételmaradék rakódott le az edény alján? Egy szivacsot mártsunk bele szódabikarbónás vízbe, majd ezzel távolítsuk el a lerakódásokat. Ha ezzel megvagyunk nedvesítsünk be egy konyhai kendőt és töröljük tisztára. Végül töröljük az edényt szárazra.

Hűtőszekrény kitisztítása: 

Keverjünk össze egy rész vizet egy rész ecettel, majd töröljük át vele a hűtőt és polcait. Miután ezzel megvagyunk, szellőztessük ki, csak azt követően pakoljunk vissza és kapcsoljuk vissza a hűtőszekrényt.

Szennyeződések a csempén:

2 l meleg vízben keverjünk el 100 ml ecetet, majd ezzel a keverékkel finomat dörzsöljük át a csempéket, és azok ragyogóan tiszták lesznek.

Konyhaszekrény tisztán tartása:

1-1 arányban összekevert olaj és szódabikarbóna keverékére lesz szükségünk. Kenjük át ezzel a lerakódásokkal teli felületet, majd hagyjuk hatni 30 percig. Ha letelt az idő, szabaduljunk meg tőle egy szivacs segítségével, majd legvégül töröljük teljesen tisztára egy vizes szivaccsal. Ezen módszer alkalmazásával foltoknak és szennyeződéseknek nyoma sem marad.

Aprítógép megtisztítása:

Ezt a gyakran használt eszközt a legegyszerűbben úgy tarthatjuk tisztán, ha rögtön a használat után egy kis mosogatószerrel elkevert vizet töltünk bele, majd 20 másodpercig járatjuk a gépet. Végül öblítsük ki vízzel.

Tisztára a kávédarálót:

A legtöbb tapasztalt szakács javaslata szerint a kávédarálóval nem szabad más fűszereket ledarálni, hiszen azok illóolaja átjárja, ezáltal a kávé is kap egyfajta fura ízt. Ha azonban ezt nem tudtuk, és a hibát elkövettük, akkor daráljunk le egy maréknyi nyers rizset az eszközzel.

Eltömített sajtreszelő:

Amennyiben a sajtreszelőbe annyira beleragadt a sajt, hogy nem igazán tudjuk elmosni, akkor vegyünk elő egy festésre használatos tiszta ecsetet, ugyanis ennek segítségével könnyen el tudjuk távolítani a maradékot.

Tiszta szemetes:

Ha nem akarjuk, hogy a kukánkon megtelepedjenek a baktériumok, akkor bizony sűrűn és alaposan kell kitakarítani. Keverjünk össze egy rész vizet egy rész ecettel, majd töltsük bele a jégkocka formába. Várjuk meg amíg megfagy, és azt követően tegyük bele a szemetesbe. Amennyiben már a jég elolvadt, tiszta vízzel mossuk ki a kukát.

Kávéfoltos bögrék:

A kávé igazán makacs foltot hagy maga után, de erre is van egy hatékony módszerünk: egy rész sót és egy rész ecetet kell összekevernünk. Töltsük bele a lerakódásos bögrébe, majd 30 percig hagyjuk leázni a szennyeződéseket. Ezután már csak el kell mosnunk a szokásos módon, és búcsút is inthetünk a kávéfoltnak.

Hirdetés

You may also like