Home Csináld magad Egy különös fokhagyma termesztési módszer, amivel mindig lesz otthon fokhagymád!

Egy különös fokhagyma termesztési módszer, amivel mindig lesz otthon fokhagymád!

by Krisztina

A fokhagyma kellemetlen szaga ellenére egy ízletes zöldségfélénk, ami amellett, hogy nagyszüleink kedvence volt, még a gyógyászatban is közkedvelt alapanyag.

Nagyanyáink nagyon sok fokhagymát fogyasztottak, szinte nem hiányzott egyetlen ételből sem, éppen ezért nagyon egészségesek is voltak. Ha rendszeresen fogyasztjuk, a betegségek el fognak kerülni!

Az alábbiakban megtudhatjuk, hogyan lehet otthon egy kis fokhagymásunk, és akkor többé nem kell a boltban vásárolnunk. Számos hír kering már arról, hogy mennyire nem egészséges a bolti fokhagyma. Ha csak lehet, inkább házi fokhagymát fogyasszunk.

1.

Az első és legfontosabb dolog, hogy kiválasszuk a termesztéshez szükséges megfelelő mélységű, és nagyságú edényt. Ahhoz, hogy szép nagy fokhagyma fejeink legyenek, az edény legalább 20 cm mély kell legyen. A nagyságát úgy tudjuk kiszámolni, hogy a szélső sorok, és az edény pereme között kb. 10 cm-es távolság kell legyen. A sortávolság is legalább 5-10 cm legyen.

2.

Keverjünk el homokot, és valami darabosabb földet (a legjobb a kerti föld, vagy vakondtúrás lenne) 3:1 arányban.

3.

Válasszunk külön a fokhagyma cikkeket, és a gyökérrésszel lefele ültessük.

4.

Kb. 3 cm vastagságban takarjuk be az előkészített földdel.

5.

Olyan helyre tegyük az edényt, hogy napi 8 órát érje napfény.

6.

Öntözzük rendszeresen. Állítsuk egy nagyobb edénybe az ültetőedényt, és abba töltsük a vizet, így onnan majd mindig fel tudja szívni a számára szükséges mennyiséget.

7.

Amikor megjelennek a friss hajtások, tövig visszavághatjuk őket. Ezt nyugodtan megehetjük.

8.

Az ültetés után kb. 9 hónap múlva szüretelhetjük az új fej fokhagymákat. Ha azt látjuk, hogy a szárrész elsárgul, majd leszárad, akkor nyugodtan foghatunk neki kiszedni a fokhagyma fejeket.

Vigyázzunk, hogy a fokhagyma földje soha ne száradjon ki, a sok vizet szereti. Jó, ha az öntözővíz 15-18 fok között van. Ez szükséges ahhoz, hogy nagy fejük tudjon kifejlődni a fokhagymáknak. Tegyük a kiszedett fokhagymákat sóba, és tároljuk száraz, hűvös helyen. Így sokkal hosszabb ideig el fognak állni. Egy másik tárolási módszer is létezik.

Tegyük egy száraz hagymalevelekkel együtt vászonzsákba a fokhagymafejeket. De megtisztítva, apróra vágva akár le is fagyaszthatjuk őket.

Hirdetés

You may also like