Bizonyára minden háziasszonynak ismerős a hagymavágással járó könnyezés. Ennek az oka pedig a hagymában lévő kémiai anyagok. Nézd meg az alábbi tippeket, hogy elkerüld a könnyezést!
Íme néhány tipp, hogyan kerüld el a könnyezést:
Hagymát a vízbe:
Mielőtt belekezdenénk a hagyma szeletelésébe, a külső rétegtől megszabadítva tegyünk vízbe a hagymát 15-20 percre és csak utána kezdjük el felkockázni. Ezzel a taktikával szinte biztos, hogy könnyek nélkül ússzuk meg a főzés előkészületeit.
Hagymát a fagyasztóládába:
Tedd a fagyasztóba 10-15 percre, de ügyelj arra, hogy ne maradjon bent túl sokáig, mert akkor nem tudod majd szeletelni. Kerüld el a konyhai sérüléseket, tegyél a hagymára egy konyharuhát, hogy az nem csúszkáljon.
Vágjuk páraelszívó alatt:
Ha van páraelszívónk a tűzhely felett, akkor érdemes alatta vágni a hagymát. Ez elszívja a kénsavat, és elkerülhetjük a könnyeket.
Ventillátor mellett szeletelni:
Helyezzük a ventillátor mellé a vágódeszkát, és ott szeleteljük a hagymát. Ezzel a módszerrel is azt érhetjük el, hogy a ventillátor elfújja a hagymából felszabaduló anyagokat.
Tele szájjal:
Tegyünk egy darab kenyeret a szánkba, úgy hogy az kissé kilógjon a szánkból. A kenyér felszívja a kellemetlen gázokat. így megúszható a hagymavágás könnyek nélkül.
Éles késsel vágni:
Ahogy vágjuk a hagymát, úgy szabadítjuk fel belőle az anyagokat. Egy élesebb kés hatékonyabbá teheti a szeletelést, mert nem roncsolja annyira a hagyma szerkezetét.
Szemüvegben:
Ha van kéznél egy régi úszószemüveg, akkor az jó szolgálatot tehet hagymavágásnál. Amennyiben nincs, érdemes beruházni egy vegyi védő-szemüvegre, igaz bután néz ki, de legalább nem lesznek könnyek.