Mindenki imádja a pizzát, de az otthon készített vagy a boltban vásárolt mégsem hasonlít az éttermihez. Valószínűleg az az oka, hogy nem kemencében készül. A kőkemény olasz tésztaimádók viszont bármeddig képesek elmenni, hogy megalkossák ennek az ízletes ételnek a tökéletes mását.
Íme az útmutató, amely alapján az egyik Reddit felhasználó elkészítette a saját kemencéjét. A nagyszerű az ő „Csináld magad” ötletében, hogy bármilyen étel elkészíthető benne. Azt kívánjuk, bárcsak ez az ember a mi szomszédunk lenne, legalább addig, amíg megépítjük a sajátunkat.
Az első lépés: kezdjünk el ásni.
A beton alap, betonacéllal szükséges ahhoz, hogy a kemence súlyát megtartsa. Az egész építmény több, mint 3 tonnát fog nyomni.
Ha elkészült az alapozás, hagyjuk száradni egy-két napig.
Ezután kezdődhet a betontéglák lerakása.
A téglákat szárazon kell egymásra rakni, tehát malterezni nem szükséges.
Tölts meg minden üreget betonnal. Ez biztosítja, hogy az egész szerkezet jól záródjon.
Győződj meg róla vízmértékkel, hogy az építményed egyenes, nehogy végül a kemencéd aszimmetrikus legyen.
Miután leraktál 5 sor téglát, ideje, hogy elkészíts a tetőkeretet.
Önts bele betont és egyengesd el.
Vágj félbe téglákat a kemence felső részéhez. Igyekezz minden téglát annyira négyzet alakúra vágni, amennyire lehet.
Hőállő cserepek, rögzítve a melegítő felülethez középen, fogják alkotni a sütőlapot, amelyet körülvesz majd a tető.
Most következik az ügyes kis boltív a kemencére.
Készíts kupolát homokból és építsd körbe a négyzet alakú téglákkal.
Távolítsd el a homokot, amint a téglák cementtel összetapasztva már száraz struktúrát alkotnak.
Most következik a legfontosabb lépés, bizonyosodjunk meg róla, hogy a kemence működik!
Rakjunk a belsejében tüzet. Gyorsan fel fog melegedni.
Látható, hogy a család macskája kedvelei a kemencéből áradó meleget, egyúttal az is, hogy a felszín nem perzselően forró.