Home Egészség & életmódEgészség Azt tudtuk, hogy az Aloe Vera mennyire hasznos, de erről senki nem beszélt!

Azt tudtuk, hogy az Aloe Vera mennyire hasznos, de erről senki nem beszélt!

by Brigitta

A pozsgás növény gyógyító hatása több ezer éves múltra tekint vissza. Az egyiptomiak az élet megújulásnak szimbólumaként tartották számon.

Bár számtalan hasznos aktív összetevője van, főként antioxidáns, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatása miatt kedveljük, a kozmetikai ipar pedig sejtregeneráló tulajdonságát használja ki, s azt, hogy elősegíti a bőr természetes színének megőrzését.

Az aloé gyógyereje ugyan már évezredek óta ismert, arra viszont csak napjainkban, a modern tudományos vizsgálati módszereknek köszönhetően derült fény, hogy ez milyen hatóanyagoknak köszönhető.

A nyugati orvoslásban azonban egészen a közelmúltig nem töltött be olyan fontos szerepet, mint amilyet a benne rejlő lehetőségek szerint megérdemelt volna.

Amíg ugyanis mi szinte kizárólag külsőleg, kozmetikumként használjuk a növényt, addig a világ számos pontján orvosi céllal, a szervezetbe juttatva alkalmazzák például hashajtóként vagy gyomorrontás kezelésére.

Az sem lehet azonban véletlen, hogy az aloét a föld különböző, földrajzilag és kulturálisan eltérő körülmények között élő népei azonos tünetekre használják.

Szép bőr mindenekelőtt

Az Egyesült Államokban számtalan kutatás folyik ma már az Aloe vera gyógyhatásainak igazolására. Bizonyítást nyert például a feltevés, hogy az Aloe vera-diétán tartott egerek egészségesebbek és hosszabb életkort élnek meg.

Az aloe gél fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású, meggyorsítja a gyógyulást fekélyek, égési vagy fagyási sérülések esetén, serkenti a hámosodást, s ezáltal a bőr regenerációját.

A növény egészségre gyakorolt jótéteményei azonban összetettek, így vélhetően még sok időre van szükség ahhoz, hogy a tudományos kutatások elkülönítsenek és azonosítsanak minden, az aloéban rejlő gyógyító potenciált. Azt azonban már ma is tudni lehet, hogy gyulladáscsökkentő hatása jóval erőteljesebb minden mesterséges szernél.

A kutatások ma arra irányulnak, hogy súlyos betegségek, például a rák vagy az AIDS gyógyításában miképpen használhatnák ki az Aloe vera immunrendszert stimuláló hatását.

Az mindenesetre tény, hogy az egyik antibiotikus hatású alkotóeleme bizonyítottan növeli a HIV-fertőzés esetén hatékonynak bizonyult gyógyszer, az AZT hatásfokát. A kísérletek szerint ha a két szert együtt alkalmazzák, a gyógyszer mennyiségét akár kilencven százalékkal is csökkenteni lehet.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .