Home Egészség & életmódEgészség Az orvosok figyelmeztetnek: soha nem szabad a popsikendővel megtörölni a baba száját!

Az orvosok figyelmeztetnek: soha nem szabad a popsikendővel megtörölni a baba száját!

by Brigitta

A felháborodás oka, hogy az erre különösképpen érzékeny célcsoportnak, a kisbabáknak szánt termékek tele vannak allergizáló vegyületekkel, vitatott antibakteriális és antioxidáns összetevőkkel, melyek mérgezőek vagy hormonális zavart válthatnak ki.

A legutóbbi teszt 26 törlőkendőben és 6 testapólóban mutatta ki ezeket

A tesztelt termékek 94%-a került a valószínűleg káros kategóriába: jelentős mennyiségű allergén anyagot találtak 12 törlőkendőben és két testápolóban. Érdekesség, hogy egy “zöld”, öko-törlőkendőben volt a legtöbb, 700-szor több, mint a lista alján található konkurensekben.

A phenoxyethanol, mely egy, a májra erősen toxikus konzerválószer, és melyet a hormonrendszerre gyakorolt tartósan káros hatással vádolnak, 14 törlőkendőben és 3 testápolóban volt jelen. Hat törlőkendő hosszú láncú parabéneket is tartalmazott, olyan konzerválószereket, melyek szintén a hormonrendszerre fejtenek ki káros hatást

Ezeknél a termékeknél a használat módja növeli az esetleges kockázatokat: a törlőkendőket naponta többször használják, gyakran irritált bőrfelületen, a kisbabák eleve vékonyabb, könnyebben átjárható bőrén. A bőr nem kerül utána leöblítésre, így ezeknek a vegyületeknek elég hosszú idő áll rendelkezésére, hogy felszívódjanak.

Ráadásul ezen vegyületek egy részét a hormonháztartás felborításával vádolják, ez a fejlődés korai stádiumában (csecsemőknél) hosszabb távú következményekkel járhat a későbbi termékenység szempontjából. A kockázatok figyelembe vételével a szakértők a csecsemőknek szánt termékek szigorúbb szabályozását sürgetik az elővigyázatosság elve alapján.

Hirdetés

You may also like