Home Egészség & életmódEgészség Az óraátállítás legnagyobb veszélye, amibe sokan bele is halhatnak!

Az óraátállítás legnagyobb veszélye, amibe sokan bele is halhatnak!

by Krisztina

Az óraátállítás mindenki szervezetét egyaránt megviseli, kicsikét és nagyokét is hasonlóképp. Nem csak azt az 1 óra különbséget kell megszokni, hanem számos egészségügyi veszéllyel is számolnunk kell.

 

Téged is kiráz a hideg, ha belegondolsz, hogy nemsokára megint egy órával korábban kell felkelned? De az is lehet, hogy azoknak a táborát növeled, akik kedvelik és nagyon is hasznosnak tartják az idő ily módon történő igazítását.

Melyik a legdurvább hatása?

A michigani William Beaumont kórház kutatói által publikált tanulmányban a szívinfarktusok számának változását vizsgáló kutatás eredményéről írnak. A szakemberek 2006 és 2012 között vizsgáltak meg 935 szívinfarktusos beteget. A tavaszi óraátállítást követő napokban nagy kiugrást figyeltek meg, azonban az őszi visszaállításkor ez a szám elhanyagolható volt.

A nyári időszámításra való átálláskor mintegy 71 százalékkal nőtt meg az infarktusok előfordulásának száma, majd az óraátállítást követő hetekben ez a szám fokozatosan csökkent.

Az óraátállítás ideiglenesen felborítja a bioritmusunkat és befolyásolja a kortizol és a melatonin hormonok termelődését. Előbbi szervezetünk segítségére van a stressz elleni küzdelemben, ezért antistresszhormonként is emlegetik, jelenléte elengedhetetlen fontosságú az egészségünk megőrzése céljából. A melatonin irányítja az alvásciklust, ezért termelődésének megváltozása alvásproblémákat eredményezhet.

Az ausztrál II. Erzsébet királynő Orvosi Központ kutatói az átállás kortizolszintre gyakorolt hatását vizsgálták meg. Különböző évszakokban, összesen 13 éven át vettek vérmintát emberektől, amelyeken különböző teszteket futtattak le. Az így kapott eredmények világosan igazolják a kortizol termelődése és az évszakok összefüggését – kimutatták ugyanis, hogy a napkelte időpontjának későbbre tolódása növeli a termelődést. Bizonyították továbbá, hogy a tavaszi óraeltolódás a reggeli „kortizol csúcs” megjelenését is későbbre tolja, aminek köszönhetően igazolható, hogy a szervezet nem alkalmazkodik hatékonyan az átálláshoz.

A melatonin – ahogy azt korábban írtuk – az alvási ciklust irányító hormon, megnöveli a REM-ciklust, és élénk álmokat eredményez. Alvászavarok jelentkezése során a szervezetre gyakorolt hatása miatt gyógyszerként ajánlják. Ennek termelődése sem tud könnyen igazodni az átállításhoz, ezért romlik az alvás minősége, megnő az alvászavarok előfordulásának gyakorisága. Emiatt az emberek nem tudják kipihenni magukat, amelynek következményei az időskori elbutulás, a szívbetegségek kialakulása, a munkahelyi és az autó balesetek számának növekedése – bizonyítják a különböző felmérések.

Hirdetés

You may also like