Home Csináld magad Az ecet 13 titkos felhasználási módja, amit sokan nem ismernek!

Az ecet 13 titkos felhasználási módja, amit sokan nem ismernek!

by Judith

Az első dolog, ami eszünkbe jut az ecet szó hallatán az, hogy „Mmm…saláta!” De mi, a Bright Side-nál, hogy ennek a konyhai alapanyagnak számos lenyűgöző, előnyös felhasználási módja is van. Nem csak a mosogatód alatti méregdrága vegyszereket tudod veled leváltani, hanem a szépségápolásba is beépítheted.

Fehér ecet

A fehér ecet az a dolog, aminek minden háztartásban ott a helye, mivel amellett, hogy a konyhában is hasznátvehetjük, a szépségápolásban és a takarításban is jó szolgálatot tesz.

1. Gyomirtás

A fehér ecet nagyon hatékonyan írtja a gyomot és minden kihajtó fűfélét és gátolja a növekedésüket. Permetezd be közvetlen a növény leveleit.

2. Varázsold selymessé a hajad

A sima és selymes hajért keverj össze egy rész fehér ecetet 2 rész vízzel. Permetezd a hajadra, hagyd rajta 10 percig, majd öblítsd le.

3. Semlegesítsd a cigi szagot

Tölts ecetet egy tálba és tedd abba a helyiségbe, ahol szeretnéd eltüntetni a rossz szagot.

4. Hogy a körömlakk tovább tartson

Mielőtt felviszed az első réteg lakkot, merítsd a körmeidet egy fél csésze fehér ecetbe 10 percig. Észre fogod venni, hogy a körömlakkod tovvább tart majd.

5. Legyen ragyogó a fürdőszobád

Az ecetnek fehérítő és antibakteriális hatása is van. Oldj fel 1 rész ecetet 2 rész vízben és permetezd a tisztítani kívánt területre. Úgy fogfényeni, mint új korában. Egy tiszta fürdőkád a léleknek is jót tesz!

6. Tüntesd el a foltokat a padlóról és a kárpitokról

Hogy eltűntethesd a foltokat a padlóról, keverj össze 1 pohár fehér ecetet 2 liter langyos vízzel. A kárpitokhoz vidd fel az ecetet az érintett területre és utána adj hozzá egy kis tisztítószert. Hagyd megszáradni, majd dörzsöld meg egy kefével és nézd, ahogy a folt eltűnik.

7. Távolítsd el az izzadságfoltokat

Tégy egy kevéske fehér ecetet az érintett területre, hagy ott legalább 10 percig, majd öblítsd ki. A kedvenc pólód olyan lesz, mint új korában.

 

Almaecet

Amellett, hogy nagyon jó salátaöntet, az almaecet jól használható a szépeségápolásban is. Hogy elkerüls a lehetséges allergiás reakciókat, fontos, hogy vízben oldd fel. Este használd, hogy a napfény ne érje, mivel foltokat hagyhat a bőrön.

 1. Tüntesd el az öregségi foltokat

Segít eltüntetni az elhalt hámsejteket, hogy a bőr friss és fiatalos maradjon. Adj egy evőkanál almaecetet fél pohár vízhez, vidd fel egy vattakorong segítségével. Hagy rajta 30 percig.

 1. Harcolj az akné és a pattanásokkal szemben

A felesleges zsírt eltávolítja az arcbőrről, megelőzi a fertőződést, gyógyítja az akne utáni sebeket, kinyitja a pórusokat és hagyja lélegezni a bőrt.

 1. Tökéletes arctisztító szer

Nedvesíts be egy vattapamacsot 1 evőkanál ecet és 2 csésze víz keverékével. Vidd fel tiszta, száraz arcbőrre, kerülve a szemkörnyékét, minden eset, lefekvés előtt. Ne öblítsd le. Az ecet segít a bőröd természetes pH-jának beállításában, a szennyeződés eltávolításában és a vérketingés serkentésében.

 1. Kezeld a korpát

Az almaecet csodákat művel a korpával. Keverj össze ¼ csésze ecetet ¼ csésze vízzel egy spricnis üvegben. Permetezd a hajadra és a hajtövekre, csavard be a fejed egy törölközővel, hagyd úgy 15 percig, majd öblítsd el. Adhatsz a samponodhoz is ecetet.

 1. Tüntesd el a horzsolás jeleit

Áztass be egy tiszta pamutdarabot tömény almaecetbe, tedd közvetlen a sebre és hagyd rajta 1 órát. A gyulladáscsökkentő hatása segít megnyugtatni a sérült bőrt, javítja a vérkeringést és gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

 1. Enyhíti a szúnyogcsípést

Az almaecetnek fertőtlenítő, viszketést csökkentő és baktérium ellenes hatása van és a duzzanatot is csökkenti.

Javaslatok az almaecet bőrön való alkalmazására

 • Soha ne használd a tiszta ecetet – mindig hígítsd vízzel. Máskülönben foltot hagy vagy allergiás reakciót okoz. Az ajánlott arány 1 rész ecet és 3 rész víz.
 • Használat előtt rázd fel a keveréket, mert az összetevők hajlamosak szétválni.
 • Mielőtt az arcodra vinnéd fell, ellenőrizd, hogy nem e okoz allergiás reakciót. Vigyél fel egy kicsit a kezedre és hagyd rajta pár percig. Ha semmi nem történik, akkor használhatod az arcodon.
 • Első alkalommal, amikor ecetet használsz az arcodon, ajánlott 5 perc után leöblíteni. Növelheted az időt a következő alkalommal.
 • Ne feledd, hogy ezeket a kezeléseket este érdemes végezni, hogy nap ne érje, mert károsíthatja a bőrt.
 • Tehetsz oldott almaecetet egy spricnis üvegbe és használhatod frissítő permetként. Kerüld a szemmel való érintkezést.
Hirdetés

You may also like