A haj szépsége hozzájárul egy nő teljes szépségéhez. Ha a hajunk ápolt és egészséges, akkor az önbecsülésünk is a helyére kerül. Mindössze néhány apró szokáson kell változtatni.
Mit kerülj, hogy hajad egészséges maradjon?
Hőforrások:
Hajszárító, vasaló, hajsütővas és más hőforrások használata nagyban ront a haj egészségén, ezért ezeket az eszközöket ne használjuk naponta. A hajszárítás legjobb módja a természetes szárítás. Ha mindenképpen szeretnénk az említett eszközök egyikét használni, akkor soha nem használjuk nedves hajon, mert az teljesen tönkreteszi.
Túl gyakori hajmosás:
A hajnak természetes olaj előállítása van, hogy megvédjen a külső behatásoktól. Tehát a túl gyakori hajmosás megfosztja hajunkat a természetes olajoktól. Ne fosszuk meg hajunkat a természetes működéstől, mert attól csak saját hajunkat tesszük tönkre, és gyakrabban fog zsírosodni.
Nem megfelelő hajkefe használata:
Ha durván és nem megfelelő kefével fésüljük hajkoronánkat, törékennyé válik, elnyengül. Könnyebbnek tűnhet a hajat vizesen megszabadítani a csomóktól, de a szakértők óva intenek ettől a módszertől, ugyanis vizesen sokkal sérülékenyebb a haj szerkezete. Amennyiben mégis ki szeretnéd fésülni, ajánlott a ritkább fogú fésű használata.
Hajvégek felfrissítése:
Bár köztudott, hogy időnként jót tesz a hajnak, ha visszavágják a hajvégeket, sokan nem tudják, milyen időközönként érdemes meglátogatni a fodrászt. A hajvégek a fésülésnek köszönhetően elgyengülnek, „kiszöszösödnek”, töredeznek, az összhatás emiatt egészségtelennek tűnhet, éppen ezért maximum 6-8 hetente érdemes levágatni a hajvégekből.
Hajmosás forró víz nélkül:
Mint a legtöbb hőforrást, a forró vizet is érdemes kerülni. Inkább mossuk hajunkat meleg vízzel, majd az öblítést zárjuk le hideg vízzel.
Törlés:
Sok nő esik szinte azonnal a hajmosás után törölközővel loboncának: az erős dörzsölésnek köszönhetően ugyan valóban rövidebb ideig tarthat a a hajszárítás, de ennek a műveletnek „köszönhetően” lesz szöszös, töredezett és túlzottan száraz a haj. A legjobb, ha kézzel csavarod ki tincseidből a vizet, majd 5-10 percre „turbánban” üldögélsz – ez felszívja a vizet, mégsem károsítja a haj szerkezetét.
Íme egy természetes recept hajad ápolására:
Összetevők:
- egy nagy pohár mandulatej
- egy banán
- egy narancs vagy grapefruit
- fólia
Elkészítés:
Először nyomja ki a narancs vagy grapefruit levét, aztán keverje össze a mandulatejjel és a banánnal.
Alkalmazás:
Az elkészült pakolást tegye fel a hajára. Ha a pakolást felkente, tekerje be a haját fóliával. Ez lehetővé teszi a, hogy a pakolás jobban felszívódjon.
Összetevők előnyei:
Banán:
Ez az egyik legtöbbet fogyasztott gyümölcs, tápértéke hasznos az egészségre. Gazdagon tartalmaz káliumot, magnéziumot, B, és C vitaminokat, antioxidánsokat. A banán jótékonyan részt vesz a haj elleni problémák leküzdésében.
Mandulatej:
Magnéziumot, foszfort, cinket, E vitamint tartalmaz. Gazdag kalciumban, omega 6 zsírsavakban. Hidratálja, erősíti a hajat és a fejbőrt egyaránt.