Home Egészség & életmódÉlj okosan Aki szeretné megtartani a 100. születésnapját az jól figyeljen!

Aki szeretné megtartani a 100. születésnapját az jól figyeljen!

by Brigitta

Lehetséges az, hogy egy unoka 75 éves legyen? Nem gyakori, de volt rá példa. Világszerte a kutatók és az újságírók sok 100-110 éves és idősebb személytől igyekeztek megtudni magas életkoruk titkát.

Vannak ugyan irányadó, meghatározó tényezők, de biztos recept nincs! A megkérdezett vagy megfigyelt matuzsálemek között elvétve akad olyan, aki már fiatalabb korban, esetleg nyugdíjba vonulás után célul tűzte ki a magas életkort, s erre módszeresen készült. Élték az életüket és így jött ki a lépés. Így adta az Isten!
Ha mégis közös nevezőket keresnénk, akkor a mértékletesség, a bölcsesség, a hit, a derű, az életkedv, a nyugodtság, pihenés, a tevékenykedés, a rendszeres mozgás, az egészséges – főleg természetes – táplálkozásra és életmódra való figyelés nagyon gyakran felbukkan a matuzsálemek, azaz szép korúak életrajzában, vallomásaiban.

Nemigen hallhattunk, olvashattunk azonban teljes önmegtartóztatásról, az egyházi és orvosi tanácsok, intelmek betű szerinti betartásáról. Ritka az ilyen! Persze nincs köztük láncdohányos és idült alkoholista sem, de cigarettázó és iszogató igen!
Figyelembe kell venni azt is, hogy a 100-110 éven felüliek zöme hölgy, márpedig a nőknek hagyományosan kevesebb úgynevezett káros szenvedélyük és szokásuk van, s a születésnél remélhető felső átlagéletkoruk is magasabb, mint a férfiaknak.

A hivatalos örök ranglista első helyezettjéről, Jeanne Calmentről (122) jegyzik viszont, hogy a francia hölgy 21 éves korától 119 éves koráig cigarettázgatott és kedvelte a vörös bort…

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .