Home Egészség & életmódEgészség A vashiány 6 furcsa tünete, amiről nem veszünk tudomást!

A vashiány 6 furcsa tünete, amiről nem veszünk tudomást!

by Krisztina

A vas a szervezet számára egy nélkülözhetetlen elem. A vér oxigénszállításában játszik elsőszámú szerepet, ebből következik, hogy hiánya súlyos gondokat okozhat. A vashiány diagnosztizálása nem túl egyszerű, mivel a tünetek más egyéb egészségügyi probléma tüneteivel is összetéveszthetőek.

A vas pontosan a vörösvértestekben megtalálható hemoglobinhoz kötődik és így köti meg a vérben lévő oxigént. Általa jut el az oxigén a felhasználási helyére a szövetekhez, sejtekhez. Ugyanakkor az izmokban található mioglobin nevű fehérje részét is képezi.

Vas és táplálkozás

A vas elsőszámú forrása az elfogyasztott táplálék, emellett a szervezet a lebomló vörösvértestekben található vasat is újrahasznosítja. Mivel nélkülözhetetlen az egészséges vérképzéshez, ezért elégtelen bevitele következtében vashiány lép fel.

A vasat vérzéssel, bélnyálkahártya leválással, a hölgyek ezenkívül menstruáció alkalmával veszítik. Ha a belekben valamilyen gyulladás áll fenn, akkor a felszívódás is zavart szenvedhet. Nem szabad megfeledkezni a terhesség alatt megnövekedett vas igényről sem.

A vas valóban származhat növényi forrásból, de sajnos a növényi vas nem olyan hatékonysággal és mértékben szívódik fel, mint az állati (hemoglobin kötött) vas. Ezért fordulhat elő gyakrabban a vegetáriánusok és vegánok körében vérszegénység. A növényi vas felszívódása növelhető állati vassal kombinálva, ugyanakkor a legjobban az állati vas (máj, húsok, halak) hasznosul.

A vashiány tünetei

1. Gyengeség

A vashiány legismertebb tünete, amely sápadtsággal, fáradékonysággal, a fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenésével jár.

2. Fejfájás

Kevésbé ismert, de annál jelentősebb tünet. Az agy ugyanis nagy mennyiségű oxigént igényel, annak hiányában azonnal jelzi a problémát. Mivel a vas elégtelen a szervezetben, ezért az agyhoz sem jut el elegendő oxigén a vérrel.

3. Hajhullás

Ha jelentős hajhullás lép fel, érdemes a vashiányra is gondolni, mivel az oxigén elégtelen jelenléte mellett az intenzív anyagcseréjű hajhagymák is kárt szenvednek. Ha rendeződik a vas szintje a szervezetben, akkor a probléma megoldódik.

4. Szapora szívverés

A szív ilyenkor az oxigénben szegényebb vért igyekszik nagyobb hatékonysággal pumpálni az erekbe, hogy azokból lehetőleg minél több juthasson el a sejtekhez.

5. Gombóc érzés a torokban

Persze mindannyian éreztük már érzelmi reakció megnyilvánulásaként is, de ha fizikai aktivitás közben is rendszeresen tapasztaljuk, jó, ha a vashiány is eszünkbe jut.

6. Nyelési nehézség

Nem túl gyakori tünet, de ez is előfordulhat. Ilyenkor a nyelv és a nyelőcső elváltozásai is tapasztalhatóak, a nyelés pedig érezhetően problémássá válik.

Hirdetés

You may also like