Home Csináld magad A só 6 felhasználása a konyhán kívül, amiért minden háziasszony hálás lesz!

A só 6 felhasználása a konyhán kívül, amiért minden háziasszony hálás lesz!

by Brigitta

A só régóta ismert a konyha alapanyagai között, nélküle szinte egyetlen étel sem készülhet el. De mi van akkor, ha nem csak a konyhában szeretnénk felhasználni?

Mutatunk neked néhány ötletet, hogy hogyan használhatod fel ezt az alapvető konyhai alapanyagot.

Odaégett edényre:

Az odaégett edényeket könnyebb lesz megmentened, ha a főzés végeztével egy kis sót szórsz az edénybe. Amikor a mosásra kerülne a sor, sokkal könnyebb dolgunk lesz vele.

Zsíros edényre:

Szórj bele az edénybe egy kis sót, majd egy kéztörlővel töröld át. Ezután egyszerűbb lesz a tisztítása.

Zománctisztítás:

Készíts egy pasztát két rész só és egy rész ecettel, majd ezzel tisztítsd a felületet. Ez a paszta kiválóan alkalmazható még kávéscsészék, teáscsészék és csaptelepek tisztításánál is. Öntöttvas edényekhez:

Önts a serpenyőbe olajat, majd melegítsd fel egy kicsit, és adj hozzá néhány evőkanál durva sót. A kialakult masszának segítségével súrold át az edényt, majd öblítsd le meleg vízzel, és töröld szárazra.

Fürdőszobai csempére:

A zománctisztításhoz alkalmazott pasztát kisebb változtatással alkalmazhatunk csempe tisztításhoz is. 4 rész ecethez tegyél 1 rész sót, és tisztítsd meg ezzel a pasztával a kívánt felületet. Ez a paszta arány használható szőnyegtisztításhoz is. Dörzsöld bele a szőnyegbe, majd a száradás után porszívózd ki.

Sütőtisztítás:

Kiömlött valami a sütőre? Szórj rá só és fahéj keverékét. A só felszívja a nedvességet, a fahéj pedig remek szagűző. Kihűlés után egyszerűbb a tisztítása.

Fém eszközök tisztítása:

Acél, ezüst, ón és arany felületek és eszközök tisztítására is alkalmazható a só. Sót, lisztet és ecetet 1-1 arányban keverj el, majd a kapott pasztával és egy rongy segítségével dörzsöld át, hagyd állni egy órát, majd vízzel mosd le, és töröld át.

Ha sós vízben kimossuk a használt mosogatószivacsot, sokkal kevesebb szennyeződés és szag marad benne. A vágódeszkánál is beválik a sós-vizes tisztítás.

Hirdetés

You may also like