Home Egészség & életmódEgészség A nők stroke-ja más! Erre a 7 tünetre minden nőnek fokozottan figyelnie kell!

A nők stroke-ja más! Erre a 7 tünetre minden nőnek fokozottan figyelnie kell!

by Krisztina

A statisztikák szerint a 18 és 40 év közötti nők hajlamosabbak a stroke bekövetkeztére, mint az azonos korú férfiak. A stroke a felmérések szerint több nőt öl meg, mint az emlőrák, ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjük ezt a súlyos állapotot.

A stroke típusai

Ischaemiás stroke: ilyenkor az agyszövet károsodását a vérellátás hiánya okozza, mivel a vérerek eltömődnek vagy beszűkülnek.

Hemorrhagiás stroke: ez a vérzéses stroke, amelynek oka az agyi erek megszakadása, ami duzzanatot és nyomást okoz.

Melyek a kockázati tényezők?

  • Magas vérnyomás
  • Cukorbetegség
  • Különböző szívbetegségek
  • Dohányzás
  • Elhízottság
  • Magas koleszterinszint
  • Alkoholfogyasztás
  • Gyakori feszültség, stressz
  • A testmozgás hiánya

A nők legjellemzőbb tünetei

A stroke egyik következménye az arc-ideg bénulás. Éppen ezért az egyik oldal leesik, és az orr és száj melletti ráncok majdnem eltűnnek. Néha az adott oldali kar és láb is elszenvedi a bénulást. A statisztikák szerint a stoke-ot elszenvedő nők 80%-nál jelentkezett ez a tünet.

A nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy a nők nagyobb valószínűséggel vesztik életüket a stroke miatt, mint a férfiak. Ennek egyik oka, hogy a tünetek nem teljesen specifikusak, amelyek miatt időnként nem kezelik az állapotot.

Ráadásul a kockázat növekszik a terhesség alatt, a fogamzásgátló tabletták alkalmazásakor, a menopauza során alkalmazott hormonterápiában és más hormonbetegségekben.

1. Látás károsodás: A stroke okozta hirtelen látáskárosodás hatással lehet az egyik vagy mindkét szemre. Vakfoltok is megjelenhetnek az látókéreg károsodása miatt.

2. Akut fejfájás: A fejfájás hirtelen jelenik még és a következő tünetek is tárulnak hozzá, mint hányinger és hányás.

3. Heves és akut fájdalom a mellkasban: Ez a tünet a szívrohamot is kísérheti. De ha valakinél csuklással párosul, nagyobb valószínűséggel a stroke-ról van szó.

4. Koordinációs zavar: A koordináció és a tájékozódás hirtelen elvesztése a mozgásért felelős agyi terület károsodására utal.

5. Hirtelen fáradtság: Egy aktív személy hirtelen változásokat tapasztalhat a hangulatban, kifejezetten álmossá válik és nincs kedve semmihez. Ráadásul a nők depressziósnak is érezhetik magukat.

6. Eszméletvesztés: Ha valaki elájul és kiporosodik. Légzési elégtelenség és erős szívdobogás is előfordulhat.

7. Fájdalom az arc egyik oldalán: Még egy “női” stroke-tünet akut fájdalom az arc egyik oldalán vagy az egyik oldalon lévő végtagokban.

Stroke teszt

Ha a fentebbi tünetekből egyet is észlelsz magadon vagy egy másik személyen, azonnal végezd el ezeket a teszteket, amelyek segítenek felismerni, hogy stroke-kal van-e dolgod.

Mosoly:. Mosolyogj vagy kérd meg az adott személyt, hogy mosolyogjon. Stroke esetén az arc aszimmetrikus lesz, a szájzug egyik oldalon mozdulatlan marad.

Kezek: Emeld fel vagy kérd meg a  másik személyt, hogy emelje fel mindkét kezét, és tartsa őket 5 másodpercig 90°-os szögben. Stroke esetén az egyik kéz le fog esni.

Beszéd: Mondd ki, vagy kérd meg a másik személyt, hogy mondjon ki egy egyszerű kifejezést vagy egy nevet. A lassú beszéd vagy a válasz hiánya mind a stroke jelei.
Ha észreveszi bármelyik jelet, azonnal hívd a mentőt. Ne feledd! Az orvosoknak mindössze 4,5 órája van ahhoz, hogy megmentsék a személyt és visszahozzák őt a normális életbe.

Reméljük, hogy soha nem kell hasznosítanod ezeket a tippeket, de feltétlenül fontos, hogy tudatában légy. Hiányoltál valamilyen fontos információt a listából? Oszd meg velünk kommentben!

Hirdetés

You may also like