Home Egészség & életmódEgészség A mellrák 5 korai tünete, amit a legtöbb nő figyelmen kívül hagy!

A mellrák 5 korai tünete, amit a legtöbb nő figyelmen kívül hagy!

by Brigitta

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres önvizsgálat fontosságát!

Az emlőrák eredményes kezelése nagymértékben függ attól, hogy milyen korán kerül felfedezésre a daganat. Éppen ezért nem lehet elég sokszor elismételni a rendszeres önvizsgálat jelentőségét, és a szűrővizsgálatok (mammográfia) fontosságát.

A korai stádiumban felismert daganat ugyanis jó eséllyel gyógyítható, elhanyagolt esetben viszont nagyon kicsi a gyógyulás valószínűsége.

Íme 5 intő jel:

  1. Köhögés, állandó rekedtség

Ha a mellrák már előrehaladott állapotban van, átterjedhet a tüdőkre, így gyakori köhögési rohamok, rekedtség jelentkezhet, ami nem akar elmúlni. A statisztikai adatok szerint a mellrák a halálos betegek esetében 60–70 százalékban a tüdőkre is átterjed.

  1. Kimerültség, fáradtság

A gyakori kimerültség, levertség, fáradtság többféle daganatos megbetegedés tünete is lehet, a mellráké is. Ugyanakkor fájdalmak, alvászavarok, depresszió is előfordulhat, amit a szervezetben a rák miatt kialakuló kémiai egyensúly felbomlása idézhet elő.

  1. Változások vizeléskor 

A mellrák hormonális változásokat okoz, ami a húgycső kiszáradásához vezethet, emiatt pedig inkontinencia problémákat eredményezhet. A vizelési periódus is több ideig tarthat. Ha felmerül ezen tünetek közül bármelyik is, érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

  1. Erős hátfájás

A fájdalomtípus elég gyakori, de ha egy rutinvizsgálaton nem derül ki az ok, érdemes tovább keresni, és a nőknek ajánlott mammográfiás vizsgálatnak alávetniük magukat, ugyanis előfordulhat, hogy a melldaganat már a csontokat is érinti, amely természetesen fájdalommal jár.

  1. Egy meglévő anyajegy átalakulása, vagy egy új megjelenése                                    Egy tanulmány rámutatott, hogy 13 százalékkal nagyobb a mellrák kialakulásának esélye, ha egy nő mellén több anyajegy is található. A szakemberek arra lettek figyelmesek, hogy 5,956 nő esetében, akiknek anyajegy alakult ki a mellén, később a daganat is kifejlődött.

Általában az anyajegyek a bőrrák kialakulásának veszélyét hordozzák magukban, de egyes esetekben a mellrákkal is összefüggésben lehetnek. Ezt majd 90 ezer nő orvosi adataiból mutatták ki, akiknek életét 18 éven keresztül vizsgálták.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .