Home Egészség & életmódEgészség A méhnyakrák 7 jele, amit minden nőnek kötelező ismernie!

A méhnyakrák 7 jele, amit minden nőnek kötelező ismernie!

by Krisztina

Nézzük, hogy mely 7 tünet utalhat a méhnyakrák kialakulására, és ha bármelyik panaszt tapasztaljuk magunkon, azonnal forduljunk nőgyógyászhoz.

1. Szokatlan vizeletürítés

A vizelési panaszok gyakran utalnak arra, hogy odalent nincsen valami rendben, és félő hogy egy daganat indult fejlődésnek a méhnyakban, amely megzavarja a vizeletürítési ingerküszöböt.

2. Szemölcsök

Rosa Maria Leme nőgyógyász szerint a külső és szemölcsök megjelenését nagyon komolyan kell venni, mert ez HPV-megbetegedésre utalhat, ami növeli a méhnyakrák kialakulásának esélyét.

3. Vérzés és fájások

A medencében felbukkanó fájások, kellemetlenségek, enyhe vérzések is arra utalhatnak, hogy nincs minden rendben a méhnyakban. A betegség esetén gyakran kiszáradhat, bevérződik a méhnyak, ilyenkor gyorsan szakemberhez kell fordulni.

4. Vérszegénység

Amennyiben az étkezési szokásaink nem változtak, de mégis állandóan fáradtnak érezzük magunkat, hirtelen szívdobogás tör ránk már egy enyhe erőkifejtés következtében, ez vérszegénységre utalhat, ami mögött akár a méhnyakban történő káros elváltozások húzódhatnak.

5. Vizelési nehézségek

E mögött gyakran állhat a méhnyak begyulladása, ami nyomást gyakorol a húgyhólyagra, így a beteg nem tudja kiüríteni magát, és még gyakran fájdalommal is jár a vizelés. Mondani sem kell: keressük fel a nőgyógyászunkat.

6. Fájdalom a lábakban, a hátban, derékban

A begyulladt méhnyak kihat a veseműködésre, így gyakran az ott keletkező fájdalom kisugárzik a hátba, a derékba, de még olykor a bokákba is.

7. Súlyveszteség

Az étvágytalanság és a fogyás sokszor azt jelzi, hogy a szervezetben rosszindulatú daganat van kialakulóban.

A méhnyakrák rizikófaktorai:

  • aktív és passzív dohányzás
  • gyakran cserélődő szexuális partner
  • védekezés nélküli szexuális kapcsolat
  • gyenge immunrendszer

Érdemes rendszeresen szűrővizsgálatokra járni, mert ezáltal még időben kiderülhet a baj, és a gyors beavatkozás és kezelés életmentő lehet.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .