Home Egészség & életmód A mai fiatalok, avagy a Z-generáció

A mai fiatalok, avagy a Z-generáció

by Szőke Zsuzsanna

Úgy érzed, Te is közéjük tartozol?

A Z generáció új típusú nemzedék. A “Z”-khez tartozol, ha 1995 és 2012 között születtél. Ha „Z” vagy, te már egy olyan világba csöppentél, ahol mindenkinek szinte lételeme a web 2.0. Ez azoknak a netes szolgáltatásoknak a neve, amit használunk.

z-generacio-2

A közösségek együtt hoznak létre dolgokat és meg is osztják egymással, azaz posztolnak. Valamiért

már-már nélkülözhetetlen a mobiltelefonok szünet nélküli nyomkodása

és más digitális- és szórakoztató kütyük használata. Ez a nemzedék újraértelmezte a multitasking fogalmát, azaz képesek egyszerre több mindennel foglalkozni párhuzamosan, pl. tv-t néz, a laptopon csetel valakivel és közben még telefonál is.

mobiltelefonok-vilaga

Igen, ez bármennyire is furcsának tűnik, ma már nem lehetetlen. Nagyon gyors és óriási mennyiségű az információáramlás.

Rossz tulajdonságuk az állandó monitor, érintőképernyő bámulás, a túl sok tv nézés, a könyvek nem szeretése.

z-generacio-3

De úgy látszik, ez a generáció tudja a legjobban kihasználni és előnyére fordítani  a gyors és változatos információszerzést a tanulásban, közösségi ügyekben, a munkában, kapcsolati háló építésben és még az élet számos területén.  Marc Prensky-amerikai író- egyszerűen csak “digitális bennszülötteknek” nevezte ezt a generációt és már az ezt megelőző Y-t is.

Ezt a korosztályt rengeteg mindennel szokták jellemezni:

Öntörvényű, rugalmas, nyitott, kreatív, szelfigeneráció, lusta, sikerorientált, nehezen motiválható, multikulturális, türelmetlen, merész, okos. Ezek vagytok ti „Z”-k?

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .