Home Csináld magad A kávézacc kerted csodaszere! Íme 4 felhasználási mód, amit mindenképp próbálj ki!

A kávézacc kerted csodaszere! Íme 4 felhasználási mód, amit mindenképp próbálj ki!

by Brigitta

 Mi mással indíthatnánk a napot, mint egy csésze finom, forró kávéval? A szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai mellett egyéb okok miatt is hasznos lehet a kávé.

Az előnyeit azután is élvezhetjük, miután befejeztük a frissítő kávézást. Az alábbiakból kiderül, hogyan használhatjuk fel a kertünkben a kávéfőzésből megmaradt kávézaccot.

Hogyan használjuk fel a kávézaccot a kertben?

1. Kártevő riasztó

Egy kertész számára semmi sem lehet rosszabb annál, mint amikor bosszantó kártevők teszik tönkre a szépen karbantartott kertünket. Mostantól nem kell aggódnunk, íme ugyanis egy egyszerű megoldás a problémára. Hintsünk szét egy kis kávézaccot a kerti növények töve köré, és ezzel meg is szabadultunk a randalírozó hangyáktól, házas és meztelencsigáktól. Ha a zaccba szárított narancshéj darabkákat is keverünk, még a macskáknak is elmegy a kedvük attól, hogy össze-vissza kapirgáljanak az ágyásokban.

2. Növénytápanyag

Ha azt szeretnénk, hogy a hortenzia, a kamélia, az azálea, a rododendron, a rózsa vagy más, a savas kémhatást kedvelő növényünk egészségesen fejlődjön, használjunk kávézaccot. Keverjük össze a zaccot megszárított fűnyesedékkel, száraz levelekkel vagy szalmával, hogy némiképp a semleges felé toljuk el a kémhatást a növények közelében. Ha kávézaccot hintünk a növények tövéhez, ezzel nitrogénnel és káliummal gazdagítjuk a talajt, továbbá magnéziummal, amelyre valamennyi növénynek szüksége van a megfelelő növekedéshez.

Érdemes azonban szem előtt tartanunk, hogy a tápanyag-utánpótlásnak ez a módja nem juttat ki elegendő foszfort és kalciumot, így nem kifejezetten kedvez a virágzásnak és a terméshozamnak. Ezért a kávézaccot egy kevés mésszel vagy fahamuval kell kiegészítenünk, hogy teljes értékű növénytápszert kapjunk végeredményül.

3. Komposztáláshoz

Ha a kávézaccot nem használjuk fel azonnal a fentiek szerint, hordjuk a komposzthalomra. A kávézacc előnyös a komposztba, mivel igen gazdag nitrogénben. Nem beszélve arról, hogy a komposztba kevert kávézacc elősegíti, felgyorsítja a komposzt érlelődését.

Vigyázat, legyünk óvatosak: ne használjunk egyszerre túl nagy mennyiségű frissen keletkezett kávézaccot a kertben, mivel a lebomlásához szükséges egy kis idő; ezt követően már bátran dolgozhatunk vele.

4. Sárgarépa-termesztéshez

Ha szeretjük a sárgarépát, és szeretnénk jó sokat termeszteni belőle a kertben, íme, mit tehetünk azért, hogy minél szebben gyarapodjon ez a népszerű gyökérzöldség. Mielőtt elvetnénk a sárgarépa magjait, keverjük össze egy kevés régi, megszáradt kávézaccal. Így elmondhatjuk, hogy már a kezdetektől jó nagy lökést adtunk a sárgarépának a fejlődéshez.

Hirdetés

You may also like