Érdemes minél több házi praktikát tudni, hiszen a hétköznapi anyagokban is megvan mindaz, amire szükségünk van. Tudtad, hogy a hagymát mennyire sokoldalúan fel tudod használni?
Mire használhatjuk a hagymát?
1,
Az odaégett grillrács megtisztitására kiválóan alkalmas a hagyma. Dörzsöld át a rácsot a hagymával! A hagyma leve ugyanis semlegesíti a kellemetlen égett szagot, és a rácsról is könnyen eltávolítja az odaégett ételmaradékot. Ha a hagymát kettévágtad, de csak az egyikre volt szükséged, akkor a másik felet a vágott részével lefelé helyezd bele sóba, és így nem fog túl hamar kiszáradni.
2,
Az izzadságfoltok eltávolítására is kiváló eszköz a hagyma. Vágj ketté a hagymát, majd dörzsöld át vele a foltot, hogy megszabadulj tőle. Egy kevés ideig hagyd így, majd mosd ki a ruhadarabot a megszokott módon.
3,
A szúnyogok és legyek is elkerülhetőek a hagyma segítségével. Ha a nyári estéken kint ülsz a teraszon, tegyél magad mellé egy tányér vizet, amelybe előzőleg hagymadarabokat tettél. Meglátod, ez az erős szag majd elűzi a kellemetlenkedő rovarokat.
4,
Fűfoltos lett a fehér cipőd? Erre is megoldás a hagyma, hiszen csak annyit kell tenned, hogy beledörzsölöd a cipőbe, majd kis ideig állni hagyod, végül pedig kimosod.
5,
A hagyma gyulladásgátló, és antibakteriális tulajdonságának köszönhetően képes megszabadítani az izom-és ízületi fájdalmaktól egyaránt. Tisztítsd meg és vágd félbe a hagymát, majd közvetlenül dörzsöld be vele a fájó testrészt.
6,
A meghűlés, köhögés és torokgyulladás ellenszere is lehet a hagyma héjából készített főzet.
7,
A süteményekbe is kiválóan illik. Vágd apró darabokra a hagymát, majd szárítsd ki és őröld meg. Ezután már csak annyi a teendő, hogy hozzá kevered a liszthez, és ennek köszönhetően kellemes ízt fog adni a süteménynek. Ne aggódj, édes sütikbe is bele lehet keverni, nem lesz hagyma íze!