Home Csináld magad 8 trükk, amit már most ments el magadnak!

8 trükk, amit már most ments el magadnak!

by Brigitta

Számos tudományos vizsgálat bizonyítja a biokertészet előnyeit.

Jó a talajnak, a növényeknek és a rovarokkal is könnyebben elbánhatunk ha kellően odafigyelünk. Arról az aprócska tényről már nem is beszélve, hogy rengeteg pénzt spórolhatunk ha nem vegyszereket vásárolunk, amiknek a környezetre való hatását csak részben igazolták.

Lássuk, mit is tehetünk:

Háztartási hulladékot a kertbe! – Ássunk a földbe egy kb. 30 cm-es gödröt, és hordjuk ebbe a zöldségek, gyümölcsök, tojások héját, a kávézaccot, krumplihéjat stb. Forgatgassuk meg rendszeresen, majd takarjuk be földdel. Következő évben ültethetjük ide a zöldségeket, kiváló termőföld lesz.

Szórjunk hamut és kávézaccot a földre, ezek majd optimalizálják a termőtalaj pH-értékét.

“Főzzünk” teát a gyomokból

A kiszedett gyomokat áztassuk be néhány napra, és ezt a magas nitrogéntartalmú levet használhatjuk permetezőként, de talajjavítóként is.

Tojáshéj a talajnak

Az összezúzott tojáshéj kiválóan lúgosítja a földet.

Szódabikarbónával a gombás betegségek ellen

Oldjunk fel egy evőkanál szódabikarbónát egy csésze meleg vízben, és ezzel permetezzük a növényeinket gombásodás ellen

olaj kártevők ellen

Néhány csepp mosószerbe keverjünk egy evőkanál olajat, tegyük egy szórófejes flakonba, rázzuk össze. Spricceljük be vele a talajt, miután a keverék állt 8 órán keresztül. Hetente egyszer ismételjük meg az eljárást.

Mosogatószer és víz

Két evőkanál mosogatószert adjunk hozzá négy liter vízhez, és ezzel permetezzük levéltetvek ellen a növényeinket.

Bórax és méz keveréke a hangyák ellen

Készítsünk egy pasztát a bóraxból és a mézből. Kenjük be vele a megtámadott növények szárát. A bóraxot, ha lenyelik a hangyák, megduzzad a gyomrukban, és elpusztulnak.

Rozsdás szeg, vashiány ellen

A levelek gyakran azért is kezdenek sárgulni, mivel nincs elegendő vas a talajban a növények számára. Szúrjunk egy-két rozsdás szeget a talajba, hogy pótoljuk a vasat.

Gazdagabb termésért Epsom só

Két evőkanál Epsom sót keverjünk el 250 ml vízben, majd tegyük egy szórófejes flakonba, és virágzáskor spricceljük be vele növényeinket. Sokkal gazdagabb lesz így a termés, hiszen az Epsom só magas magnézium tartalmú.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .