Home Csináld magad 7 hiba amit te is elkövetsz mosás közben és a ruhák, valamint a mosógéped látja kárát!

7 hiba amit te is elkövetsz mosás közben és a ruhák, valamint a mosógéped látja kárát!

by Brigitta

A ruháink tisztán tartása nagyon fontos, hiszen az emberek az alapján ítélnek meg minket első látásra, hogy hogyan is nézünk ki.

A mosási folyamat azonban nem olyan egyszerű, ha valakinek még nincs gyakorlata benne, könnyen elkövethet olyan hibákat, amik igazi ruhakatasztrófákhoz vezetnek. Annak érdekében szedtük össze tippjeinket nektek, hogy ilyesmi ne történhessen és a ruhák mindig tökéletesek és patyolat tiszták lehessenek.

1. Szortírozás: nem csak a színek számítanak

Azt alapvetően mindenkit tudja, hogy a fehér ruhákat nem mossuk össze a pirosakkal és a feketékkel, de arra sokan nem fordítanak elég gondot, hogy az anyagok szerint is szortírozzák ruháikat. Pedig ez legalább olyan fontos! A gyapjú pulóvereket például nem érdemes mással összemosni, mert ezeket alacsony hőfokon kell tisztítani, és mert a belőlük kihúzódó szálak az összes többi ruhára is ráragadnak, ezáltal már nem csak a gyapjú cuccaink lesznek szúrósak, hanem az összes többi ruhadarabunk is. A polár vagy más néven fleece ruhákra is a külön mosás törvényét kell alkalmazni és a törölközőket sem szabad szintetikus anyagokkal egy adagban kimosni.

2. Folttisztítás, kíméletesen

Egy új lyukat találtál a ruhádon, ahol előtte foltot tisztítottál? Nem csoda, hiszen az emberek többsége nekiáll dörgölni a ruháit mosószappannal és csodálkozik, hogy később lyukat talál a helyén. A dörgölést mellőzni kell, bőven elég benedvesíteni a ruhákat és tenni rájuk egy kicsit a mosószappanból oda, ahol a folt van. A mosógép a többit majd elvégzi. Egyébként a foltos ruhákat elkerülendő, érdemes otthon Vanish folyadékot tartani, ez garantáltan mindent kihoz a szövetekből és olyan kupakja van, amivel bele is tudjuk dolgozni az anyagokba a mosószert, mégis kíméletes a ruhákhoz.

3. Mosószert csak mértékkel használjunk!

Tipikus hiba, hogy rá sem nézünk a mosópor vagy mosógél dobozára, csak öntünk belőle egy jó adagot az adagolóba, aztán elindítjuk a mosógépet. Ez komoly hiba, mivel ha túladagoljuk a mosószert, túl sok hab keletezhet a mosógépünkben. Ez pedig a gépnek sem jó és a ruhák sem lesznek tiszták, sőt talán még koszosabbá válnak, mint mielőtt beraktuk volna őket.

4. Cipzárak behúzva

Ezt szerintem senki sem tudja, de érdemes a cipzárak minden mosós előtt behúzni, mivel ha a fogaik beleakadnak más ruhákba, azok könnyen elszakadhatnak a mosás közben történő súrlódástól.

5. A gombokat ki kell gombolni

Amennyiben a mosás előtt nem gomboljuk ki az ingereket és blúzokat, szinte biztos, hogy néhány gomb ki fog bújni magától és ettől a ruhák rendezetlenek és gyűröttek lesznek.

6. A fehérítővel is csínján kell bánni

A túl sok fehérítőszer roncsolja az anyagokat, így azok jóval kevésbé lesznek tartósak és könnyebben kilyukadnak majd. A fehérítőt egyébként otthon is előállíthatjuk magunknak, természetes anyagokból, így nem kell több száz forintot költeni rájuk és nem is szennyezzük vele a környezetünket.

A recept: egy pohár citromlében oldj fel egy kávéskanál szódabikarbónát, majd öntsd rá a ruhára, engedj rá annyi melegvizet, hogy ellepje és hagyd ázni 1-2 órán keresztül. Akik nem félnek az ecet hatásától, azzal is kiváló fehérítő hatást érhetnek el, de nem biztos, hogy a ruhákból olyan könnyen kimosható az ecetszag, amit azért érdemes fejben tartani. A függönyök fehérítéséhez is használjunk szódabikarbónát, egyszerűen csak öntsünk egy csomaggal a dobba a mosás kezdetekor és a szürke függönyeinkből a mosás és szárítás után gyönyörű, szinte újnak tűnő függönyök válnak.

7. Anyagok, amiket nem szabad mosógépben mosni

A fürdőruhákat, tornadresszeket és mezeket, amik elasztánból vagy spandexből készültek, soha ne tegyük be a mosógépbe! Ezeket egyszerűen mossuk ki mosószeres, hideg vízben kéz között. Ha mégis beraknánk őket, mindenképp állítsuk a mosóprogramot a kímélő funkcióra: ez egy rövidebb és hideg vizes mosás, ami nem árthat annyit ezeknek a ruháknak.

Hirdetés

You may also like