Home Csináld magad 6+1 kipróbált trükk, amivel a tavaszi nagytakarítás gyerekjáték lesz!

6+1 kipróbált trükk, amivel a tavaszi nagytakarítás gyerekjáték lesz!

by Krisztina

Közeledik a tavaszi nagytakarítás ideje és már biztosan minden háziasszony a fejét fogja, hogy vajon mennyi munka vár rá. Van egy jó hírünk most minden nőnek, adunk 7 jól bevált, kipróbált trükköt, amivel a takarítás gyerekjáték lesz!

1. Ecet

p>Az ecet szagától sokan ódzkodnak, ezért nem is használják szívesen takarításhoz, pedig nekem az a tapasztalatom, hogy éppen a szagtalanításban játssza a legjobb szerepet. Az ecet szúrós szaga ugyanis gyorsan elillan, főleg, ha egy gyors szellőztetéssel is rásegítesz, azonban, mivel megöli a gombákat, baktériumokat, és minden olyasmit, ami a kellemetlen szagokat okozhatja, csak friss tisztaságillat marad utána.

Éppen ezért én nagytakarításkor egy kis ecetes vízzel minden konyhai felületet át szoktam törölni, a szekrényajtóktól kezdve a tűzhelyen át a munkapultig.

2. Gőztisztító

Szintén sok helyen bevethető, természetes és könnyen használható eszköz a gőztisztító, szerintem mindenképpen érdemes beruházni egyre. Nekem elsősorban a zsíros szennyeződések tisztításánál vált be, de a konyhai csempém sem volt még soha olyan tiszta a beköltözésem óta, mint a gőztisztítós lemosásnál.

Mivel egyszerre nagyobb felületet is gyorsan, hatékonyan lehet vele tisztítani, nagytakarításkor jó, ha kéznél van.

3. Mikrózott citrom

A mikró tisztítása elég utálatos feladat, különösen, hogy nehezen hozzáférhető helyekről van szó, és legalábbis nálam mindig akkor robbannak a zsírcseppek, amikor elfelejtettem letakarni valamivel a mikrózandó kaját.

A könnyebb tisztítás és a szagok megszüntetése érdekében is be szoktam tenni 2-3 percre egy kis tányérnyi vizet, amibe előzőleg belefacsartam egy citrom levét. A gőz feloldja a zsíros lerakódásokat, így még melegében könnyű kitörölni őket, ráadásul a szagok is megszűnnek.

4. Fugákra

Sokan a csempetisztítás szó hallatán is sírva fakadnak, és akkor még nem is beszéltünk a fugákról… Bevallom, erre nehezen veszem rá magamat, de ha a fugatisztítás már nem tűr halasztást, akkor egy bögre vizet meg egy bögre ecetet összeforralok, majd feloldok benne egy evőkanál mosószódát, fogok egy erre a célra fenntartott fogkefét, és elkezdem átdörzsölni a fugákat.

Nem fogok hazudni, ez a meló mosószódával sem lesz az évszázad bulija, de legalább működik a trükk, és a fugák szépen kifehérednek.

5. Felmosás

Végül, ha már minden ragyog, csak a felmosás van hátra. Hogy az egész lakás levegője felfrissüljön, érdemes egy citrom levét belefacsarni a felmosóvízbe.

Ez nem csak a baktériumok nagy részét pusztítja el, de tiszta illatot is hagy maga után.

6. Seprűk

A seprűben könnyen megtapadnak a különböző kórokozók, poratkák, és következőkor mikor használni fogjuk, akkor visszajuttathatjuk ezeket a lakás különböző részeibe. Takarítás után áztassuk a seprűt egy fertőtlenítő oldatos, vízzel teli vödörbe.

6+1. Szőnyegtisztítás

Emeljük fel a szőnyeget, és vigyük ki az udvarra, vagy a teraszra, tegyük egy beton felületre. Eresszünk rá magas nyomású vízsugarat. Tegyünk mosószert a foltokra, vizezzük be, és hagyjuk ázni néhány órán keresztül. Egy durva kefével dörzsöljük át, majd öblítsük le bő vízzel. Terítsük a kerítésre, vagy a terasz korlátjára, hogy minél jobban ki tudjon száradni.

Hirdetés

You may also like