Home Egészség & életmód 5 dolog a terhességi tesztekről, amit szinte senki nem tud!

5 dolog a terhességi tesztekről, amit szinte senki nem tud!

by Brigitta

Az életben egyszer mindenkivel előfordul, hogy a gyógyszertárba terhességi tesztet vásárol. Pár dolgot jó ha tudsz erről a kis eszközről. Olvasd el cikkünket!

Ha negatív az nem jelenti hogy negatív

Azt bizonyára tudod, hogy a terhességi tesztek a HCG hormon jelenlétét mutatják ki a vizeletben. A HCG termelés az embrió méhbe ágyazódását követően azonnal megindul, és mennyisége körülbelül kétnaponta duplázódik. Ugyanakkor közvetlenül a beágyazódás után csak a vérben lehet kimutatni, hiszen mennyisége ilyenkor még nagyon alacsony (ráadásul abban sem lehetünk biztosak, pontosan mikor is volt a beágyazódás), idő kell ahhoz, hogy a vizeletben is megjelenjen a HCG.

Ha pozitív akkor biztos, hogy van, vagy volt terhesség!

Sok legenda kering a neten arról, hogy mely tesztek adnak „álpozitív” eredményt. Ez viszont szinte teljesen lehetetlen, a HCG ugyanis a terhességen kívül csak ritkán, bizonyos rákfajták esetében mutatható ki a szervezetben. A helytelenül álpozitívnak nevezett tesztek hátterében szinte mindig a korán elhalt, kémiai terhesség vagy az egyes tesztek szellemcsíkja áll. Ez utóbbi egy rettentően halvány csík az eredmény ablakban, amely általában száradás után – tehát a teszt érvényességi idején túl – jelenik meg. (Ezért dobd ki a tesztet azonnal, ha lejárt az idő, és ne kukázd ki újra egy óra múlva)

A halványodás nem jelenti azt mindig, hogy elhalt a terhesség.

Nincs annál rémesebb érzés, mint amikor már nagyon vágyunk a babára, van egy pozitív tesztünk, másnap viszont halványabb a csík. A jóindulatú és tájékozatlan fórumozók itt is egyből az elhalt terhességet emlegetik. Pedig ez nincs így! Megint csak az 1-es pontot érdemes megnézni: biztos HCG szintet a terhesség nagyon korai szakaszában leginkább csak a vérből érdemes nézni. Ha ott csökken vagy csak nagyon lassan nő az eredmény, akkor nem sok jóra számíthatsz. De csupán azért, mert egyik nap halványabb lett a vizeletteszt, mint előző nap, még nem kell elsiratni a babát.

Nem az ár számít!

Vannak párszáz és több ezer forintos tesztek is. A minőségre és az érzékenységre viszont nem garancia az ár. Nyilván kényelmesebb a picit drágább kazettás változatot használni, mint az olcsóbb tesztcsíkosat, és a nagyon érzékeny tesztek általában kicsit drágábbak, de itt még mindig olyan különbségekről van szó, hogy 300 vagy 700 forintot adsz-e ki rá. Szerintünk nem érdemes két-háromezer forintért venni tesztet, ha 1000 forint alatt is éppolyan jókat találsz. Arra figyelj csak, hogy mikortól használható az adott teszt. Vannak olyanok, amelyek már a kimaradt menzesz előtt néhány nappal.

Mint sok másban, itt se hallgass másokra

Mindenkinél más működik – mondhatjuk, mindenki más milyet pisil – ezért sosem lehetsz biztos abban, hogy neked melyik terhességi teszt lesz a befutó. Nyilván egy héttel a kimaradt menzesz után már egy számodra kevésbé jó is mutatja, ha van valami, de ha attól ver ki a víz, hogy nem elég erős a csík, akkor vegyél két-három olcsóbb tesztet, és hidd el, az egyiken úgy fog virítani a pozitív, hogy nem lesznek kétségeid. A többi bébinél pedig már tudni fogod, melyik az az egy, ami neked bevált.

Hirdetés

You may also like