Home Egészség & életmódEgészség 3 veszélyes, mérgező szobanövény, amit mégis odabent tartunk

3 veszélyes, mérgező szobanövény, amit mégis odabent tartunk

by Krisztina

A szobanövények megszépítik és barátságosabbá varázsolják az otthonunkat, megtöltik élettel a teret.

Léteznek azonban olyan szobanövények, amelyek bár kaphatóak a kertészetekben és a boltokban, azonban mégis veszélyesek lehetnek az egészségünkre, ha nem megfelelően gondozzuk őket, vagy ha megérintjük bizonyos részeiket.

Lássuk melyik a 3 leggyakoribb ilyen növény, amire figyelnünk kell!

Mikulásvirág

A Mexikóból származó növény legismertebb fajtája a piros színben pompázó mikulásvirág, de létezik rózsaszínű és krémszínű változatban is. A kutyatejfélék családjába tartozó növény körülbelül 30-35 centi magasra nő. Leginkább 17-22°C-on érzi jól magát, és kedveli a napfényt, a színes fellevelek növekedéséhez ugyanis ősztől körülbelül hat-nyolc héten át szüksége van napi 10-12 órányi megvilágításra. Miután kifejlődtek a színes levelek, megszűnik a mikulásvirág fényigénye.

A növény vidám, piros színe szinte magához vonzza a gyerekkezeket, ami nem túl szerencsés, a növény tejnedve ugyanis irritációt okozhat a bőrön.
Ha pedig a szervezetbe kerül, annak komoly mérgezés a következménye, a gyomor-bél traktusba kerülve pedig hányást okoz. Mivel elég egy kevés tejnedv a mérgezéshez, ne csak a gyerekekre ügyelj, hanem arra is, hogy a növény gondozásánál – például az elhullott levelek eltávolításánál – te se érintkezz a nedvvel. Ha mégis a bőrödre kerülne, bő vízzel alaposan mosd le, mérgezés esetén pedig a bő folyadékfogyasztás javasolt.

Jácint

A tavasz – és keltetésből a késő ősz – egyik legjellegzetesebb, legvidámabb virága, a jácint is azon növények közé tartozik, melyek veszélyt jelenthetnek. Az élénk színekben kapható, népszerű növény gyorsan fejlődik, szinte napok alatt szirmot bont, ha jól érzi magát lakásodban. A hagymájában és a leveleiben található anyagok miatt azonban nem érdemes otthon tartanod, illetve óvatosan kell bánnod vele a gondozása során. Kalcium-oxalát-kristályokat és alkaloidokat tartalmaz, melyek – akár csak a kezedről – a szervezetbe jutva kellemetlen gyomor- és bélpanaszokat okoznak, hiszen irritálják a nyálkahártyát.

Mérgezés esetén az első panasz a hányinger és az émelygés, de a vérnyomás is csökkenhet. Előbbieket azonban ne elmulasztani igyekezz, a hánytatás célravezetőbb. Segíthet néhány pohár tej elfogyasztása is, annak kalciumtartalma ugyanis részben kicsapja az oxalátkristályokat. Súlyosabb mérgezés esetén – például, ha kisgyermek szervezetébe került a méregből – gyomormosásra is szükség lehet.

Amarillisz

A gyönyörű, hatalmas, tölcsér alakú, vörös virágú hölgyliliom – Hippeastrum vittatum – méltán lehet otthonod dísze: ha egyenletes szobahőmérsékleten tartod, hosszú ideig megtartja virágát.

Ennek a fantasztikus növénynek azonban gyakorlatilag minden része mérgező, kezdve a hagymájától a szárán és a levelein át egészen a virágokig. Ha a szervezetbe kerül – akár a gondozása során a kezedre került nedv által -, gyomor- és bélgyulladásra jellemző tüneteket okoz, amit gyakran hányás és hasmenés is kísér.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .