Home Egészség & életmód 11 súlyos betegség, amire a körmöd híja fel elsőként a figyelmet!

11 súlyos betegség, amire a körmöd híja fel elsőként a figyelmet!

by Brigitta

Az egészséges köröm hajlítható, enyhén ívelt és világos rózsaszín. Sokszor ártalmatlan egy-egy változás, de figyeljünk oda a jelekre.

A körmön megfigyelhető mintegy 30 különböző jelet azonosítottak már, amelyek összefüggésbe hozhatók egészségügyi problémákkal, bár egy jel több probléma jeleként is kialakulhat.

A körmön megjelenő vízszintes vonalak, más néven Beau-vonalak, a komoly fizikai stresszel vannak kapcsolatban. Ezek gyakran előfordulnak olyan embereknél is, akik kemoterápiás kezelést kaptak.

A függőleges vonalak általában nem jeleznek semmi különöset. Vannak, akik erre genetikailag sokkal hajlamosabbak, s általában az öregedéssel együtt jelennek meg ezek a jelek. Alkalmanként alultáplált embereknél is felbukkanhat ez az tünet.

Azoknak az embereknek egy részénél, akik vashiányosak, a körmök kanálszerűen kezdenek el növekedni. Azaz nem domború, hanem homorú lesz a hátuk.

Vese- és a májproblémák hozhatnak létre felemás körmöket, amikor a köröm egyik része fehér, a másik pedig sötét vagy rózsaszínű. A vese és a máj problémák gyakran okoznak a körmön és a bőrön megjelenő elszíneződést.

Ha a köröm kiemelkedik a körömágyból szintén jelezhet a vesével kapcsolatos gondokat, de ez lehet a pajzsmirigy rendellenes működésének következménye is. Sok pajzsmirigy-problémához és autoimmun betegséghez (mint a lupusz) bőrgyógyászati komplikációk is kapcsolódhatnak.

Kis gödrök vagy bemélyedések a köröm felületén az artritisz, pszoriázisos ízületi gyulladás vagy az ekcéma jele lehet. Az ízületeket érintő arthritis összefüggésben lehet a pszoriázissal, amely, akárcsak az ekcéma, hatással van a bőrre.

A rosszul táplálkozó, vitamin- vagy másféle táplálkozási hiánnyal küzdő embereknek a tápanyagok szűkösségét a körmük is megmutatja, amely vékonyabb, mint a normális és valószínűleg töredezik.

Felfele ívelő körmök jelezhetnek oxigénhiányt, ami tüdő vagy szív problémára utalhat.

Fehér foltok korábbi problémákat jeleznek, amik legtöbbször táplálkozási hiányosságokra hívja fel a figyelmet. Könnyen eltűnnek, amint lenő a köröm.

Halvány vagy sápadt körmök a vérszegénységet jelezhetik, de a cukorbetegség egyik jele is lehet.

Vastag sárga körmök légúti problémára vagy ödémára illetve gombára utalhat.

Élj okosan és ismerd fel a testeden a jeleket!

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .