Home Csináld magad 10 jól bevált tipp, amivel több ezer forintot spórolhatsz a fűtésen!

10 jól bevált tipp, amivel több ezer forintot spórolhatsz a fűtésen!

by Krisztina

Megérkezett a hideg és ezzel egyidejűleg a fűtési szezon is kezdetét vette.

Ki-ki mivel füt, teljesen mindegy, mindenért fizetni kell, és a következő időszakban mindenki igyekszik majd a lehető legtöbbet megspórolni a fűtésen.

Lássunk 10 jól bevált trükköt, ami segít akár több ezer forinttal kevesebb számlát csinálni!

1. Csavarjuk le egy fokkal a termosztátot!

Rengetegszer elhangzott, biztos mindenki hallott már róla, de minden lista élén ez áll, mert ezzel lehet ténylegesen a legtöbbet spórolni. Nyilván akinek konvektora van, az azon csavarjon lejjebb egy hajszálnyit. Sajnos még mindig rengeteg helyen szabályozhatatlan távfűtés van, ezzel sok mindent nem lehet tenni, náluk inkább a hogy hűtsük a lakást a nagyobb kérdés még télen is.Ha 8 órán át egy fokkal kevesebbre állítjuk a fűtést, az a számlán körülbelül 2-3%-kal kisebb összeget fog jelenteni. Nem sok, de sok kicsi sokra megy és garantálom, hogy senki sem fogja megérezni, hogy “hidegebb” van a lakásában.

2. Szigeteljünk!

Természetesen egy átfogó felújításnak nem most van itt az ideje, viszont még most is sok meleget bent tarthatunk, ha a nyílászárók tövébe úgynevezett huzatfogó párnákat teszünk. Ez lehet akármilyen rongy, törölköző, régi szőnyeg, de ha van egy csöpp szépérzékünk, akár mi magunk is készíthetünk ilyet (pl. régi nadrágszár akármivel megtöltve, két végén összevarrva).
Másik hely ahol hideg szökhet és nem mellesleg a szigetelése növeli a meleg érzetünket, a padló. Érdemes ilyenkor a legtöbb felületre, főleg ahol közlekedünk, szőnyeget tenni. A hideg elmúltával ezek nyugodtan mehetnek vissza a szekrénybe.

3. Ne fűtsük az üres házat!

Vonatkozik ez egyrészt arra is, hogy ha elmegyünk otthonról, nyugodtan kapcsoljuk ki a fűtést, egy nap alatt biztosan nem fog még 10 fokot sem hűlni. Nyugodjunk meg, a virágok kimondottan szeretik, ha kicsit hűvösebb van. Annak az állításnak sem kell bedőlni, hogy a felfűtés több energiát fogyaszt, ugyanis ez csak akkor igaz, ha ténylegesen akár utcai hőmérsékletről kell azt feltornászni. Természetesen, ha háziállataink vannak, akkor egy minimális fűtést hagyjunk, de ez is állatfüggő, tájékozódjunk.Ha otthon vagyunk akkor is csak abban a szobában menjen a fűtés, ahol tartózkodunk. Egy hálószobában bőven elég ha 18fok van, a konyhában a ténykedésünk is elég hőt adhat, míg a fürdőt elég az előtt felfűteni, mielőtt fürdeni megyünk.

4. Éjszakára is vegyünk vissza!

Amíg alszunk, akár 5-6 fokkal alacsonyabb hőmérséklet is lehet a lakásban. A szervezetünk is sokkal jobban ki tud kapcsolni, ha nincs melegünk, ráadásul egy jó takarónál nincs is jobb ilyenkor.

5. Öltözzünk melegen!

Ez talán a legkézenfekvőbb ötlet. Aláírom, hogy egy szál gatyában a legkényelmesebb otthon flangálni, de legalább ilyen jó érzés egy jó meleg pulóverben, melegítőben stb ülni a kanapén és élvezni, hogy nem fázunk.

6. Együnk, igyunk!

Ismét a hőérzet növelésére szolgál ez a tanács. Ilyenkor mellőzzük a hideg üdítőket. Jobban is esik egy bögre meleg teát szürcsölgetni. Az ételeknél ugyanez a javaslatom, fogyasszunk meleg ételeket. Személyes tapasztalatom,hogy kimondottan kellemes ilyenkor egy tál forró popcornba turkálni:)7. Napfény!

Ha van rá alkalmunk és ha süt a nap, engedjünk be minél többet a lakásba. Tökéletesen ingyenes energia és a meleg mellett jókedvet is hoz. Ha nem süt, akkor  érdemesebb a függönyöket elhúzni, ez is sokat szigetel.

8. Párásító!

A magasabb páratartalom nagyobb meleg érzetet ad, tegyünk egy tálban vizet a fűtőtestre. Akár egy-két csepp aromaolaj is mehet bele.

9. Aktívkodjunk!

Keressünk olyan elfoglaltságot, ami kicsit megmozgat, avagy kapcsoljuk be a saját fűtésünket. Nem azt mondom, hogy ne pihenjünk, vagy sportoljunk otthon, de pl ilyenkor kiszabadulhatunk a konyhába, ahol kipróbálhatunk valami finomságot, ráadásul a konyhai ténykedés mint mondottam szintén fűt.

10. Partytime! 

A kedvencem:) Egy emberi test hőkibocsájtása megfelel egy 175W-os fűtőtestének. Hát hajrá, töltsük meg a lakást barátokkal, had fűtsenek a konvektor helyett.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .