Home Egészség & életmód Üzenet minden szülőnek! Ezért vagy a gyermeked rabszolgája!

Üzenet minden szülőnek! Ezért vagy a gyermeked rabszolgája!

by Zsani

Jó szülőkkel tele van a világ, azonban angyali arcú csemetéik irányítják mindennapjaikat. Éppen ezért nem árt megkülönböztetni a szeretetet és a gyengeséget.

 

Miért irányít gyermeked?

A szülők reflexszerűen a legegyszerűbb megoldást választják, ha gyermekük megnyugtatásáról van szó. A gyerek tárgyakkal való megvesztegetése azonban hosszú távon nem működőképes, ugyanis ahogyan nőnek  a gyerekek, azzal együtt az elvárásaik is gyarapodnak.

Egy dolgot érdemes figyelembe venni: attól még ugyanúgy szereted gyermeked, hogy nem teljesítesz minden elvárást. Igazán nehéz elválasztani az érzelmeket a szeszélyektől, de meg kell tenni. A gyermekek különleges képességei közé tartozik, hogy kiválóan alkudoznak, és érzik meg szüleik gyenge pontjait. Attól kezdve, hogy mindig teljesíted követeléseit, gyermeked rabjává válsz.

Nem szabad lebecsülni őket, hiszen befolyásolással véghez viszik azt, amit akarnak, úgy, hogy lelkifurdalást keltenek szüleikben. Ne engedjük hát át a gyeplőt a kicsik kezébe, mert könnyen ránk erőltetik akaratukat.

Korlátokat kell felállítani, és betartatni, hogy egyfajta biztonságérzetet és kényelmet adj neki. Sokkal jobb, ha egy határozott nem-et kap válaszul, mert bízik a szüleiben, és védelem alatt érzi magát.

Sajnos olyan világban élünk, ahol a gyermeket anyagi javakkal próbáljuk ösztönözni, ám ez nem a legjobb módszer amit szülőként tehetünk, hiszen ezt elhagyva megelőzhetnénk, hogy túl nagy elvárásaik legyenek. Nem utolsó sorban pedig sokkal jobb eséllyel indul az életben, és okosabb döntéseket hoz egy olyan gyermek, aki nem vár el minden cselekedetéért valamit.

Tanulj meg nemet mondani!

Fontos, hogy racionális magyarázatot tudj adni gyermekednek, miért nem teljesíted akaratát. Magyarázd el neki érthetően, határozottan indokaidat. Erre azért van szükség, mert rögtön megérzik a határozatlanságot, és hogy megfelelő indokok felsorakoztatása után mérlegelni tudják a helyzet súlyát.

A második legfontosabb dolog a kölcsönösen kialakított bizalom,  hiszen csak így lehet a kapcsolatra építeni. Ha a gyerek azt tapasztalja, hogy következetes vagy, követed szabályaidat, és bízhat a szavadban, akkor minden gond nélkül elfogadja majd a nemleges választ. Figyelj arra, hogy mindezek ellenére ne légy a szemében mindig ellentmondó és merev.

Próbáld elkerülni a feszültséget!

A gyerekek nehezen adják fel, gyakran napokig képesek nyúzni szüleiket, hogy érvényesítsék akaratukat, de ne feledd, gyerekből van, és fel kell mérnie határaidat. Ügyelj arra, hogy ne minden kérését utasítsd el, de fektesd le a szabályokat, és légy határozott a döntést illetően.

Soha ne használd a megfélemlítés eszközeként az elutasítást! Meg kell tanulniuk, hogy nem azért nem teljesítesz mindent amit kér mert nem szereted, hanem mert te vagy a felnőtt, és mindezért neked kell felelősséget vállalnod, mindaddig, ameddig nem fejlődik odáig az értelme, hogy magától tudja, mi a jó és mi a rossz.

Hirdetés

You may also like