Home Egészség & életmód Melltartóban alszol? Akár igen, akár nem, erről mindenkinek tudnia kell!

Melltartóban alszol? Akár igen, akár nem, erről mindenkinek tudnia kell!

by Brigitta

Az, hogy egészséges-e melltartóban aludni, már régi vita a nők körében, és talán eddig nem is volt rá egyértelmű válasz.  Ebben próbálunk segíteni.

A melltartóviselés egészségügyi hatásaival kapcsolatban sok az ellentmondás, így azt sem lehet egyértelműen eldönteni, hogy éjjel káros-e vagy kifejezetten előnyös.

Van, aki kimondottan melltartó párti, és van, aki legalább éjjel nem szeretné kordában tartani a keblét. Halle Berry például éjszaka is hord melltartót, hogy ne lógjon a melle – mondta el egy tévés interjúban. A még mindig nagyon szexi színésznő elmondta, hogy erre édesanyja tanította annak idején, amiért máig hálás neki.

– Nagy szerencsémre betartottam a tanácsát, már 16 éves koromtól kezdve melltartóban aludtam. A barátaimnak persze nagyon tetszett, hogy mindig szexi fehérneműben látnak – mondta nevetve a műsorban az Oscar-díjas színésznő.

A hölgyek legtöbbje ugyanakkor nem visel melltartót éjjel, de ennek nemcsak a kényelem, hanem a mellráktól való félelem az oka.

Egy évekkel ezelőtt megjelent könyv írói ugyanis azt állították, hogy a melltartó viselése daganatos betegségek kialakulásához vezethet, mert a túl szoros, rosszul megválasztott melltartók elszorítják a nyirokereket, így az nem tud megfelelően működni, és a szervezetünkben felgyülemlő méreganyagok betegségeket okozhatnak.

Az azóta lefolytatott kutatások azonban egyértelműen kimutatták, hogy a melltartó viselése és a mellrák nincs egymással viszonyban, és független az olyan tényezőktől, hogy milyen a melltartó típusa vagy mennyi ideig hordják.

Ugyanakkor a nagymellű nőknek érdemes éjjel is melltartót viselni, jobban alátámasztja a melleket, ezért kényelmesebb pihenést biztosít. A szakemberek szerint azonban csakis merevítő nélküli, puha, bőrbarát anyagból, például pamutból készült darabot válasszanak, és mindenképpen ellenőrizzék, megfelelő méretet viselnek-e. A rossz méretezés miatt a bőr kidörzsölődhet, irritálódhat, ez viszketéssel, kisebesedéssel, bőrszárazsággal jár együtt.

Sokan azért alszanak melltartóban, mert úgy vélik, ezzel tudják feszesen tartani a keblüket.

Ez a tézis is hamis. A melltartó nem akadályozza meg a mell megereszkedését.

Tehát a te szabad döntésed, hogy viselsz-e éjjel vagy sem. Ha igen, akkor azonban mindenképpen merevítő nélküli, pamut, jól szellőző darabot válassz!

 

Hirdetés

You may also like