Home Egészség & életmódEgészség Korai jelek, hogy rák kezdett el növekedni a testedben

Korai jelek, hogy rák kezdett el növekedni a testedben

by Brigitta

Nem feltétlen elég a rutin vizsgálat a betegség kiszűrésére. Fontos, hogy figyeld a tested által küldött jelekre, minden ami furcsa vagy szokatlan az bajt jelenthet.

Íme néhány példa:Állandósuló köhögés

Bár a tüdőrák egyike azon daganattípusoknak, aminek csak kevés korai jele van, az egyik ezek közül az állandósuló köhögés. Ha eddig nem jelentkező, újfajta köhögést tapasztal saját magán, ami sehogy se akar elmúlni, a biztonság kedvéért érdemes felkeresni az orvosát. További figyelmeztető jel lehet a mellkasi fájdalom, a véres köpet és a légszomj is.

Sebek

Ha megvágod magad, vagy egyéb sérülést szerzel, és annak a gyógyulása nagyon sokáig tart, szintén jelezheti azt, hogy rák növekszik a szervezetedben.

Nyelési probléma, illetve étvágyvesztés

A megmagyarázhatatlan étvágycsökkenés és fogyás is rákra utalhat.

Csomó a bőr alatt

Ha rendszeresen átvizsgálod a melledet, tisztában vagy az alakjával, tapintásával, ezért már nagyon hamar észre tudod venni benne a csomót.

Viszkető bőr

A szervezet úgy viselkedik a rákkal szemben, mint a baktériumokkal. Az immunrendszer harcol a fehérvérsejtekkel, ez megnöveli a vér áramlását az adott területen, mely hatására a bőr meleg, piros lesz, és viszket.

Emésztési zavarok

Véres széklet, emésztési zavarok, alhasi fájdalom: néhány, azok közül a tünetek közül, mellyel az emésztési rendszert érintő daganatok jelentkezhetnek. Ezek elsősorban a 60 év felettieket érinthetik, de mindenkinek érdemes orvoshoz mennie, ha a fenti tünetek több héten át, rendszeresen jelentkeznek.

Megmagyarázhatatlan vérzés

A megmagyarázhatatlan vérzést (a menstruációs ciklustól eltérőt) gyorsan ellenőrizni kell. Több különböző ráktípust jelezhet, többek között gyomor, méhnyak és méhtestrákot is. Ugyancsak figyelmeztető jel a mellbimbóból szivárgó váladék is.

Dudorok a szájon vagy nyelven

A száj belsejében, az ínyen, vagy a torokban lévő, különösen fehér színű dudorok is aggodalomra adnak okot.

Változások a hangban

A gégerák okozhat hangváltozást.

Hirdetés

You may also like