Home Egészség & életmód Így neveld a gyereket, hogy ne kelljen kiabálni rá!

Így neveld a gyereket, hogy ne kelljen kiabálni rá!

by Krisztina

A gyereknevelés az életünk legfontosabb és legkomplexebb feladata. Senki nem állítja, hogy egyszerű, viszont csakis a szülőkön áll, hogy a gyermek milyen értékeket tud elsajátítani és milyen felnőtté válik az évek múlásával.

Sok szülő a hozott példából merítkezik, amit otthon tapasztalt. Kiabál a gyerekre, rajta tölti ki a dühét, ha frusztrált és olyan nyelvezetet használ, amit nem kellene. Ettől a gyerek először megijed, majd az idők során szokássá alakítja.

Mégis mit lehet tenni annak érdekében, hogy a gyerek ne vegye át az uralmat? Hogyan reagáljunk, ha nem fogad szót és visszafelesel? Nos, elsőszámú dolog a megelőzés, de a felülírás is jó módszer. Lássuk, az aranyszabályokat!

1# Légy példakép!

Mégis honnan venné a gyerek a példákat, mintákat, ha nem a szüleitől? Te neveled a gyermekedet, te mutatod meg neki, hogy mit hogyan kell csinálni, hogyan kell reagálni egyes szituációkra. Ha egy probléma esetén a megoldást keresed és a gyereknek is ezt tanítod meg, akkor magabiztos és kiegyensúlyozott embert nevelsz belőle.

2# Ne kiabálj!

Ha te kiabálsz a gyermekedre, akkor hogyan is várhatnád el, hogy ezt a szokást ő ne utánozza? Elsősorban azt szeretnéd, hogy boldog legyen, igaz? Mindig vizsgáld meg az okot, mielőtt felemelnéd a hangodat! Miért vagy dühös rá? Valóban olyan eget rengetően súlyos dologról van szó? Ha az idegességedet, a benned felgyülemlett stresszt akarod kiereszteni, ne ő legyen a célpont.

3# Dicsérd őt!

Ha a gyerekeddel kerülsz interakcióba, mindig azt keresd, mi miatt tudnád őt megdicsérni? Nincs kész a házija, nincs bevetve az ágya, megint játszik tanulás helyett vagy szét vannak szórva a játékai? Ne légy egyből dühös rá. Ülj le vele beszélgetni, kérdezd meg, hogy mi volt a legjobb dolog a napjában. Találj okot arra, hogy elmondhasd neki, értékes ember.

4# Tölts vele időt!

A gyermek a te társaságodra vágyik a legjobban. Te vagy az első követendő példa az életében, a te véleményed számít, neked akar megfelelni, veled akar lenni. Még ha nagyon hektikus is a napod, 1órát -30 percet minimum szánj a gyermekedre, amikor rajta kívül semmire nem figyelsz. Ez az idő lesz számotokra  a legértékesebb. Ha ezt megkapja, nem akarja majd rosszalkodással felhívni magára a figyelmet.

5# Ne várj el tőle túl sokat!

Soha ne akarj rákényszeríteni semmit, amit a gyerek nem akar. Ha van egy tantárgy vagy feladat, amiben nem túl jó, vagy amit ki nem állhat, akkor ne várd el, hogy kitűnően teljesítsen belőle. Viszont támogasd abban, amit szeret, hogy minél jobb lehessen benne. A sikerélmény a legjobb jutalom.

6# Légy a vára!

Tudasd a gyermekeddel, hogy mindig, minden körülmények között számíthat rád. Úgy neveld fel, hogy azt érezze, bármilyen kérdéssel vagy problémával fordulhat hozzád. Ha egyszer lekiabálod róla a hajat amiatt, hogy valamit nem az elképzeléseid szerint tett, vagy hibázott és tilos úton járt, akkor nem mer majd elmondani neked bizonyos dolgokat, pedig éppen az lenne a legfontosabb, hogy mindent érthetően elmagyarázz neki és segíts a helyes útra lépnie. Te legyél a biztos menedéke.

7# Szeresd önmagad!

Talán a legfontosabb dolog, ha gyermeket szeretnénk, hogy először önmagunkat fogadjuk el és szeressük. Ha ez megvan, akkor a szeretetünk sugározni fog belőlünk másokra is. Egy kiegyensúlyozott szülő nem veszti el olyan hamar a türelmét, nem kiabál, könnyebben, higgadtabban veszi az akadályokat.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés

You may also like