Home Egészség & életmódEgészség Ha neked is szokott görcsölni a lábad éjszaka, ezzel a módszerrel végre nyugodtan alhatsz!

Ha neked is szokott görcsölni a lábad éjszaka, ezzel a módszerrel végre nyugodtan alhatsz!

by Krisztina

Nagyon sok ember az éjszaka közepén arra, hogy kínzó, gyötrelmes vádligörcse van. Számos dolog állhat a háttérben, ne hagyjuk, hogy ez megnehezítse az életünket, tegyünk ellene!

Éjszaka hirtelen iszonyatos erő ragadja meg a vádlid, lábujjaid, talpad, esetleg az egész lábad, mindened lemerevedik, jobb esetben csak sziszegni, rosszabban felordítani van csak erőd? A tünet gyakran jelentkezik nappal, járás közben is? Ilyenkor az egyes izmok vagy izomkötegek összerándulnak, az izom görcsös, csomós és kemény, mozgásra éles fájdalom alakul ki, melyen csak a nyújtás segít. Még ha megtanultad is a megfelelő izomnyújtó technikákat, amelyekkel a görcsös fájdalom gyorsan enyhíthető, érdemes a tünetet komolyan venni, és utánanézni a lehetséges okoknak. Nagyon gyakori, hogy a jelenség nem csupán magát a lábat befolyásolja, hanem a szervezet jelzése, mely egy súlyosabb gondra, betegségre figyelmeztet.

Melyek lehetnek ezek?

Hiányállapot

A görcsök leggyakoribb magyarázata egyfajta hiányállapot, a kálium, a kalcium és a magnézium mennyiségének csökkenése a szervezetben. Káliumhiányt általában az anyagcserével és a kiválasztással kapcsolatos valamilyen zavar okoz, egészséges szervezetben ritkán fordul elő. A magnéziumhiány kialakulásának rengeteg oka lehet, a nem megfelelő táplálkozási szokások, valamint a bizonyos állapotokból adódó megnövekedett szükséglet is kiválthatja, mint a túlzott szellemi és testi igénybevétel, a terhesség vagy gyermekek esetében a hirtelen növekedés. Erős és hosszan tartó hányással, hasmenéssel járó betegségek is ezen ásványi anyagok kiürülését okozhatják. Ezeket az állapotokat lehet kisebb pótló kúrákkal, illetve a kalcium- és magnéziumtartalmú élelmiszerek (tejtermékek, gyümölcsök, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák) fogyasztásával kezelni.

Folyadékhiány

Mint rengeteg más, furcsa tünet mögött, az izomgörcsök hátterében is állhat folyadékhiány. Figyeld és számold ki pár napig, mennyi folyadékot iszol általában. Ha ez a mennyiség 2-2 és fél liternél kevesebb, érdemes megnövelned a napi folyadékbeviteledet ásványvízzel, teákkal.

Cukorbetegség

A kezdeti időszakában nehezen felismerhető diabétesz első figyelmeztető jele, illetve szövődménye lehet a lábgörcs. A kialakuló cukorbetegség során a szervezet a kiválasztás útján igyekszik kiüríteni a felesleges cukrot, így nő a vizelet mennyisége és a folyadékbevitel is, ami kálium- és magnéziumhiányhoz vezethet. A tartósan magas vércukorszint által megvastagodik az ér fala, ez érszűkületet idézhet elő, amely miatt kevesebb vér jut el a bőrhöz és az idegekhez. A végtagok keringési problémájának, az idegpályák károsodásának egyik jele lehet a lábgörcs is.

Visszér-megbetegedés

Mivel a visszérbetegségek sokáig teljesen tünetmentesek, sokan csak akkor ébrednek rá a problémára, amikor súlyos fájdalmak jelentkeznek a lábukban. A vénás pangás miatt az izmok nem kapnak elég vért, ez alakíthatja ki a nehézlábérzést, a viszketést és a lábgörcsöket is. Ezek a megbetegedések kezelhetők, de érdemes velük hamar orvoshoz fordulni, mert csúnya és kellemetlen szövődményeik lehetnek.

Lúdtalp

Habár ezt a gyakori mozgásszervi elváltozást gyakran hamar felismerik, sokan nem törődnek vele, és megfeledkeznek a karbantartásáról, ami így sokat rosszabbodhat. A rossz állapotú lúdtalp pedig ugyancsak lábgörcsök kialakulásához vezethet. A megfelelően elkészített lúdtalpbetét rendszeres viselete, valamint a lábfejek célirányos tornája ezen is sokat segíthet.

Kezelés és megelőzés

Kiszáradás esetén természetesen folyadékpótlással szüntethető meg a probléma, a helytelen testartáson is lehet javítani, de azért van még pár praktika, ami segít abban, hogy éjszaka ne begörcsölt lábakkal keljünk fel.

Tanácsok:

 • lefekvés előtt végezzünk lábnyújtásokat
 • a vízzel teli fürdőkádban is végezhetünk lábgyakorlatokat
 • fogyasszunk vadgesztenyét, amely beindítja lábainkban a vérkeringést
 • lefekvés előtt vegyünk egy láblazító, kényeztető fürdőt
 • próbáljuk ki az akupunktúrás kezelést
 • győződjünk meg arról, hogy nincs magnézium, kálium hiányunk, hiszen ha kevés van a szervezetünkben ezen ásványi anyagokból, akkor könnyedén begörcsölhetnek a lábaink
 • viseljünk ergonómikus lábbeliket, és kerüljük a magassarkú cipőket

Mi a teendő görcs esetén?

 • üljünk le a földre, nyújtsuk ki a lábainkat amennyire csak tudjuk
 • húzzuk fel, majd egyenesítsük ki a begörcsölt lábat
 • rázzuk meg a begörcsölt végtagot, hogy induljon be a vérkeringés
 • finoman fogjuk meg a begörcsölt izomzatot, és kezdjük el óvatosan masszírozni.
 • együnk megy egy evőkanál mustárt
Hirdetés

You may also like