Home Egészség & életmód Figyelmeztetés! Soha ne érintsd meg ezt a növényt!

Figyelmeztetés! Soha ne érintsd meg ezt a növényt!

by Brigitta

Idén nyáron is tovább terjeszkedik az égést és vakságot okozó hatalmas gyomnövény. Aki kitartó, és ismeri a gyengéjét, azért elbánhat vele.

Ha valaki még nem látott öt méter magas zellernövényt, méteres, szőrős és átható szagú levelekkel, akkor áhítattal bámulja majd a kaukázusi medvetalpat. A Heracleum mantegazzianum tudományos névre hallgató növény nem honos Magyarországon, hanem behurcolták. Virágai kétivarúak. A Nyugat-Kaukázusból származó faj évelő dísznövényként került Európába, az 1950-es évektől kezdve terjed, de hazánkban csak néhány éve jelent meg vadon, eleinte foltokban.

Rendkívül agresszív növény, amelynek karógyökerei méteres mélységbe hatolnak a talajba. Ha megpróbáljuk kihúzni, akkor beszakad, és még a kiásás után is képes az apró gyökérmaradványokból újrafejlődni.

Óriási levelei pedig elfogják a fényt az alatta fejlődő növényektől, így szinte minden kipusztul az árnyékában. De mielőtt bárki is rángatni kezdené a földből a kisebb fa méretű, de lágyszárú zellerfélét, jól készüljön fel a feladatra. A növény érintésre is mérgező, hatalmas mennyiségű furanokumarint termel és halmoz fel a testében.

Az egy-két nap alatt felhólyagosodó bőrfelület akár több centiméteres lehet, nagyon nehezen gyógyul, további bőrbetegségek kiindulási helyévé válik. Ezek helyén feketés, lilás bőrelszíneződések és hegek maradnak vissza. A fotóaktív vegyületek legnagyobb koncentrációban a levelekben fordulnak elő.”

Tehát a méreganyag még csak csalánkiütést okoz, de ha nem mossuk gyorsan le, akkor a fényérzékennyé tett bőrfelület csúnyán sebesedik. Úgyhogy dupla kesztyűben érjünk csak hozzá, lehetőleg kerülve a növényi nedvekkel való találkozást.

Hogyan bánjunk el vele?

  • ássuk ki, minél kevesebb gyökeret hagyva a talajban
  • • vágjuk el a talajfelszínen és tegyünk egy nehéz követ vagy járólapot a helyére, hogy ne tudjon újra kifejlődni
    • locsoljuk be a helyét kétszikűekre ható gyomirtóval
    • semmiképp se hagyjuk a virágját beérni és magot érlelni
    • a növény a jó minőségű komposztálókban néhány hónap alatt ártalmatlanná válik (minél jobban melegszik a komposzt rothadás közben, annál gyorsabban

Hirdetés

You may also like