Home Egészség & életmód Ezeket a dolgokat miért nem mondta el senki a tojásról?

Ezeket a dolgokat miért nem mondta el senki a tojásról?

by Krisztina

Ízletes, könnyen elkészíthető, sokoldalú felhasználhatósága miatt a tojás fontos részét képezi a étrendünknek. Éppen ezért, több figyelmet érdemel, és megosztunk pár fontos mítoszt a tojással kapcsolatban!

Nem minden tojás egyforma – minőségi csoportokba sorolódnak

A tojás minőségi besorolása számokkal van jelölve, ami a tyúk tartásának körülményeire utal, utána következik az országkód (Magyarországon HU): 0 – “biotojás” – a tyúkokat hagyományosan tartották, és a takarmány is vegyszermentes volt; 1 – a tyúkokat hagyományosan tartották, ám esetenként gyógyszeres-vegyszeres táppal kezelték; 2 – csarnokban, mély alomban, rudakon tartott állatok, csőrlevágással; 3 – ipari körülmények között tartott tyúkok, csőrlevágott állatok, vegyszeres táppal és gyógyszerekkel etetve. Kerüljük a szép csomagolású tojások vásárlását, mivel ezek mind keltetőgépes, ún. “gyári” termékek. Ajánljuk a háztájéki, bio vagy legalább a szabad levegőn kifejlődött állatok termékeit.

Keménytojás éhség ellen

Igaz – A tojás, mint élelmiszer, kiváló szövetséges az éhség elleni harcban. A tojás rengeteg fehérjét tartalmaz, így kis adagból is sok energia nyerhető. Egy keménytojás akár két órát is eltölthet a gyomorban, szemben a lágytojással, ami maximum 25 percet. Az elfogyasztását követő jóllakottsági érzés is meglehetősen hosszú.

A tojás, mint az allergia okozója

Igaz – a tojás kiválthat allergiás reakciókat is. Többnyire a tojásfehérje okolható ezzel, de a sárgája is épp úgy előidézheti. Az újszülött csecsemőket 1 éves korukig nem ajánlott tojással, vagy tojáskészítménnyel táplálni.

A vitaminban gazdag tojás

Igaz – a tojás A, D, E, K vitaminokat tartalmaz a sárgájában és B2 vitamint a fehérjében . A jó minőségű tojássárgájában egy felnőtt ember napi A-vitamin-szükségletének egyharmada halmozódik fel, D-vitamin-tartalma pedig a tőkehalmáj után a legnagyobb. Bónuszként pedig elmondható, hogy a sárgája további két erős antioxidánst is tartalmaz – luteint és zeaxantint.

A tojás növeli a vér koleszterinszintjét

Igaz is meg nem is: a tojássárgája, ami koleszterinben gazdag és telített zsírokban szegény, nem növeli a vér koleszterinszintjét. Ugyanakkor azoknak a betegeknek, akik magas koleszterinszinttel rendelkeznek, nem ajánlott heti 4-nél több tojást elfogyasztaniuk (beleértve a tojásból készült élelmiszereket is).

Hirdetés

You may also like