Home Csináld magad Azt hittem kiszárad, de amióta kipróbáltam ezt a módszert, az ibolyám pompázik!

Azt hittem kiszárad, de amióta kipróbáltam ezt a módszert, az ibolyám pompázik!

by Krisztina

Az egész évben virágzó és hatalmas színválasztékban elérhető fokföldi ibolya a napos konyhaablakok kedvenc lakója. Állandó melegben, napos helyen tartva, rendszeres öntözést és tápanyag-utánpótlást biztosítva, valamint magas páratartalom mellett több éven át virágzik.

Gondozási igényei:

Fényigény: Kedveli a meleg napos ablakokat, szobákat, félárnyékban nem virágzik.

Vízigény: Nyáron öntözzük rendszeresen, de a két locsolás között hagyjuk a földjét mindig kiszáradni, télen mérsékelten locsoljuk. Ha kaspóban tartjuk a növényt, figyeljünk oda, hogy ne álljon meg a cserép alatt a víz.

Átültetés: Kétévente egyszer érdemes átültetni nagyobb cserépbe, A típusú virágföldbe.

Hőigény: átlag szobahőmérsékleten is jól érzi magát, de kerüljük a huzatot és a hideg levegőt.

Tápanyagigény: Tavasztól őszig hetente egyszer adjunk neki virágzó tápoldatot.

Íme a módszer, ami megvédi a kiszáradástól!

Tűző napfény:

Barna levélfoltokat okoz, ha forró nap éri virágunkat. Keressünk neki így augusztusban új világos,de nem erős napos élőhelyet. A barna leveleket pedig metsszük ki.

Levelét víz éri:

Imádja a párás életteret, de ne az ibolyádat, csak a környékét vagy a környezetében élő növényeket permetezd vízzel. Akár egy csepp folyadéktól is foltos majd rothadt lesz a növény levele.

Nem mindegy hova öntözöl!

A legtöbben arra esküsznek, hogy a levele rothadását a földjének öntözése okozza. Ugyanis így a levélnyelekre is jut víz. Márpedig erre igen érzékeny az ibolya. A levélrothadás sokszor kezdődik a levélnyél tövében. Vagyis a cserepe alá önts, langyos és lágy vizet. Ha már megpuhulnak a levélnyelek azonnal törd ki a beteg részeket és pár napig ne öntözd a virágot.

Víz ne álljon alatta!

Hetente 1-2 locsolás bőségesen elég az ibolyáknak. Figyelj hogy pangó víz még a tálkájában se maradjon. 20 perccel a locsolás után öntsük ki a megmaradt vizet. Ha nem tesszük az egész tő rothadásnak indulhat, a teljes növény elpusztul.

Kulcsfontosságú, hogy 17 foknál éjjel se legyen hidegebb ibolyáid élőhelyén. Nappal viszont legyen több fokkal melegebb, mert ez a hőmérséklet különbség és a tápoldatozás serkenti majd újabb virágok nevelésére az egészséges növényedet.

Hirdetés

You may also like