Home Egészség & életmódEgészség Az emberek 70%-a szenved ebben a betegségben és sokan semmit sem vesznek észre, csak amikor már késő!

Az emberek 70%-a szenved ebben a betegségben és sokan semmit sem vesznek észre, csak amikor már késő!

by Brigitta

A Candida albicans olyan élesztőgomba, mely természetes módon jelen van a szervezetedben. A nemi traktusban, a bélben, a szájban, a nyelőcsőben és a torokban is megtalálható, és nem okoz semmilyen problémát, hiszen teljes harmóniában él együtt a többi természetes gombával.

Egészen addig, amíg immunrendszered meg nem gyengül, és a Candida-gomba el nem szaporodik benned. Ilyenkor azonban teljesen érthetetlen és összefüggéstelen panaszokat okoz, és túlzott elburjánzása súlyos betegségekhez vezethet.

Jellemző tünetek

Mivel a gomba a vérrel tested bármely részébe eljuthat, így bárhol okozhat kisebb vagy akár komolyabb panaszokat is. Emiatt nemritkán tévesen diagnosztizálják vagy nehezen ismerik fel tüneteid kiváltó okát.

A legáltalánosabb tünetek

 • Kellemetlen lehelet.
 • Erőteljes hajhullás.
 • Éjszakai verejtékezés.
 • Viszketés, bőrpanaszok, akne.
 • Krónikus hasmenés vagy székrekedés.
 • Hullámzó kedélyállapot, csökkent libidó.
 • Fekélyes fájdalom, bélgázok, hasi puffadás.
 • Állandó éhségérzet, diéta ellenére is makacs túlsúly.
 • Gyakori felfázás, hólyaghurut, megnőtt hüvelyváladékozás.
 • Fejfájás, súlyos esetben egyre gyakrabban előforduló migrén.
 • Kimerültség, levertség, állandó fáradtságérzet, koncentrációs zavarok.

Mi okozza?

A Candida-gomba természetellenes elszaporodását kivétel nélkül az immunrendszer meggyengülése okozza. A legáltalánosabb eset, amikor a test természetes védekezőrendszere antibiotikumos kezelések hatására veszít ellenálló-képességéből. Az antibiotikumok elpusztítják a test egyéb, jótékony baktériumait, így azok nem tudják a továbbiakban megakadályozni a Candida szaporodását. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem csak az antibiotikum-fogyasztás okolható a betegség kialakulásáért.

Túlzott húsfogyasztás

Mivel a Candida a béltraktusban szintén megtalálható, kölcsönös hatással vannak egymásra az emésztéssel. Tehát fontos szerepet játszik elburjánzásában többek között az is, hogy mit és hogyan eszel. A túlzott húsfogyasztás szintén kialakíthat Candida-betegséget, hiszen rengeteg antibiotikummal kezelik az állatokat, melynek hatása az elfogyasztott húsukban is érezhető.

De fontos kiemelni a mesterséges cukrot tartalmazó élelmiszereket is – ezek együttesen súlyos károkat okozhatnak testedben, többek között felboríthatják szervezeted Ph egyensúlyát, és kiváló táptalajt biztosíthatnak a Candida-gomba káros elszaporodásának.

Kevés oxigén

A táplálkozáson kívül komoly szerepet játszik a szervezetben található oxigénszint is. Ha ugyanis nem jut elegendő oxigén a testedbe, akkor a tápanyagok lebontását szervezeted nem égetéssel, hanem erjesztéssel végzi – ennek hatására pedig a normál sejtanyagcsere felborul, és elszaporodnak a gombák. Rendkívül fontos, hogy naponta legalább fél órát sétálj tiszta levegőn, lehetőleg a város zajától minél messzebb próbálj mozogni.

Mesterséges adalékanyagok

Amennyiben sok mesterséges adalékanyagot tartalmazó ételt fogyasztasz, a testedben található Candida elszaporodása jogos és reális reakció, hiszen a Candida segíti a szénhidrát és az adalékanyagok lebontását. Amikor tehát a szervezet azt érzi, hogy ezekből sokat veszel magadhoz, úgymond megengedi a Candida elburjánzását.

Mit tehetsz ellene?

A Candida-probléma elsősorban speciális diétával oldható meg. Erről azonban tudnod kell, hogy sokáig tart, valamint hihetetlen önuralmat és kitartást igényel. Meg kell vonnod magadtól a szénhidrátot és egyes cukrokat is ahhoz, hogy visszaszorítsd a Candida-gomba mennyiségét, hiszen ha nem kapja meg a számára nélkülözhetetlen táplálékokat, akkor szépen lassan elpusztul.

Tudtad?
Az otthon elvégezhető Candida-tesztet a patikákban, vagy például online a FeminaShopban vásárolhatod meg, illetve belgyógyászodtól is kérheted előzetes bejelentkezés után a laboratóriumi teszt elvégzését.

Hirdetés

You may also like