Home Egészség & életmód A te kertedben is ott van ez a fűszernövény, ami csodákra képes az egész testeddel

A te kertedben is ott van ez a fűszernövény, ami csodákra képes az egész testeddel

by Brigitta

Mindenkinek a konyhájában megtalálható, de szinte senki nem tudja milyen kincset rejt a konyhaszekrénye. A görögök és a rómaiak ősidők óta használják mint gyógynövény, korábbi nevén Ros maris „summer rózsa”

A legújabb kutatások megállapították, hogy a rozmaring erős antioxidáns, amely lassítja az öregedés folyamatát.

Rozmaring flavonoidok elősegítik a vérkeringést, erősítik a vérereket és javítja a vér áramlását a szövetekben, javítja a memóriát és a koncentrációt.

A rozmaring illata összefüggésbe hozható a hangulat javulásával. Tisztítja az elmét, enyhíti a stresszt és a krónikus szorongást, vagy javítja a stressz hormon egyensúlyát. Hasonló a hatás, ha a rozmaringot ételhez adjuk, vagy ha a levelekből kivont esszenciát külsőleg krémként alkalmazzuk.

Különböző betegségek, kórokozók veszélyeztethetik az immunrendszert, károsíthatják a szervezetet. A rozmaring aktív összetevői természetes antioxidánsok, gyulladás gátlók és rákmegelőzők. Az antioxidáns vegyületek másodlagos védelmi vonalat alkotnak a szervezet immunrendszere mögött. A rozmaring jelentős mennyiségű immunerősítő vegyületet tartalmaz, mint a rozmaringsav, kávésav, betulic-sav és karnozin.

A gyulladáscsökkentés talán a legfontosabb tulajdonsága a rozmaringnak. Karnozin és karnozinsav – két erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyület – is megtalálható a rozmaringban, amelyek csökkentik az izmok, erek, ízületek gyulladását. Hatékony gyógymód vérnyomás, köszvény, fizikai terhelés, vagy műtéti fájdalmak kezelésére is. Csökkenti a szív- és érrendszeri gyulladásokat, segít növelni a szív egészségét, megakadályozza az érelmeszesedés megjelenését.

Hirdetés

You may also like