Home Egészség & életmód 5 mérgező növény ami lehet, hogy a te lakásodban is ott van!

5 mérgező növény ami lehet, hogy a te lakásodban is ott van!

by Brigitta

Itt a nyár, vágyuk a természet közelségére így a lakásunkba is sok növény kerül és többet vagyunk a természetben is. Nem árt ha tisztában vagyunk vele, hogy mely növények lehetnek mérgezőek.

1. Leander (Nerium oleander)

Aki mediterrán hangulatot szeretne teremteni kertjében, az leandert ültet, lehetőleg minél többet. Egész nyáron nyíló virágaiban jó gyönyörködni. Vigyázat, ez a dézsás növény is halálosan mérgező, mégpedig minden része! Mérge az oleandrin és a neriin, nagyobb dózisban halált okoz. Már a gondozásakor is érdemes kesztyűt húzni, mert a leander nedvei bőrirritációt okozhatnak. Lenyelve hányást, hasmenést, izomgyengeséget, görcsöket, keringési zavart, de akár halálos szívbénulást is okozhat. Jó tudni, hogy az állatokat is elpusztíthatja.

Mint annyi más toxikus dísznövényét, a leander mérgeinek hatóanyagát is felhasználják a gyógyszergyártásban.

Ha kisgyermek van a családban, ezt a virágot olyan helyre tegyük, ahol nem érintheti meg a kicsi a növény leveleit.

2. Gyűszűvirág (Digitalis)

A természetes kertek nagy kedvence a 80-10 cm-re megnövő, harang alakú virágok füzérével díszítő gyűszűvirág. Legismertebbek a piros gyűszűvirág, (Digitalis purpurea), a gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata). Az Európán vadon is élő évelő nemcsak dísznövény, hanem gyógynövény is. A nálunk előforduló fajok mindegyike tartalmaz a gyógyászatban használt méreganyagot. A leveleiből kivont digitoxint szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerekhez használják fel. Házilag nem alkalmazható, mert ha a növény bármely része a tápcsatornába kerül, hatóanyaga mérgezést, hányást, hasmenést, szívritmuszavart okoz.

Tiszafa (Taxus)

A népnyelv halálfa, méregfa, ördögfa néven is emlegeti az angol kertek elmaradhatatlan örökzöldjét. A taxus sötétzöld tűleveleivel, mutatós piros bogyóival a hazai kertekben is népszerű. Nem is gondolnánk, hogy a magköpenyt kivéve, minden része erősen mérgező, még elszáradt állapotában is. Legveszélyesebb mérge a taxin. Agatha Christie, a krimik királynője örök emléket állít a tiszafának és a bogyójából nyert méregnek Egy marék rozs című regényében.

A tiszafa olyan erős mérgeket tartalmaz, hogy állítólag ha egy ló az ágait rágcsálja, öt perc múlva elpusztul.

4. Angyaltrombita (Brugmansia)

Dél-Amerikából származik; hatalmas, illatos virágával dekoratív dézsás növénynek számít. Bár roppant mutatós, ne tévesszenek meg bennünket a színes szirmok. Minden része erősen mérgező, illetve narkotikus hatású, különösen a virága és a termése. Nem véletlenül használták Mexikóban jóslásra a törzsi szertartásokon. Az angyaltrombita mérge a szkopolamin és az atropin. A mérgezés tünetei: erős szívdobogás, kivörösödött bőr, kitágult pupillák, hallucináció, légzésbénulás.

5. Sisakvirág (Aconitum)

Ez a gyönyörű, legtöbbször indigókék, fürtökben nyíló, sisakra emlékeztető kerti virág nálunk kevés elterjedt, de jó, ha ismerjük, és tudjuk róla, hogy erős méreganyagának köszönhetően a mérgek királynőjének is nevezték. Már az ókortól kezdve ismert volt vadon élő fajainak halálos hatása, az emberek gyakran használták arra, hogy ellenfeleiket eltegyék láb alól. Több toxikus anyagot is tartalmaz, de fő hatóanyaga az akonitin, amely már a bőrön keresztül is könnyen felszívódik. Nagyon vigyázzunk, hogy kisgyermek ne kerüljön a sisakvirág közelébe, illetve ez az a virág, amit gyermekes családok semmiképpen se ültessenek a kertjükbe!

A mérgezés tünetei már 10-20 perc után jelentkeznek, ami a nyelőcső és száj fájdalmával, később zsibbadásával jár.

Hirdetés

You may also like