Home Egészség & életmódEgészség 4 tipp, hogy helyreállítsd a hormonális egyensúlyod és megszüntesd a stresszt!

4 tipp, hogy helyreállítsd a hormonális egyensúlyod és megszüntesd a stresszt!

by Brigitta

Kutatások azt mutatják, hogy stressz esetén az adrenalin és a kortizol, felelős az erek hirtelen összehúzódásáért ami nagyban csökkenti a véráramlást.

A véráram csökkenése kevesebb oxigént keringet a testen keresztül, ami instabillá teszi a sejteket és károsítja az egészséges szöveteket.

  1. Rendszeres séta

A rendszeres fizikai terheléstől a szív is keményebben dolgozik valamint a szív izmok is erősödnek, ami segíti a hatékonyabb működést. 2002-es tanulmány szerint 74.000 egészséges nőnél vizsgálták, hogy a rendszeres séta milyen hatással van a szervezetükre. A Vizsgálat bebizonyította, hogy jelentősen csökken a szív és érrendszeri betegségek kockázata azoknál az alanyoknál akik naponta 30-60 percet sétálnak, vagy rendszeresen aktívan mozognak.

  1. Test és a lélek

A jóga nemcsak testednek nyújt kitűnő kikapcsolódást, hanem szellemed is pihenteti. De csak és kizárólag azoknak ajánlott, akik bármilyen vonzalmat éreznek a jóga iránt. Kitartás és türelem szükséges hozzá.

  1. masszázs

Az izomfeszültség gátolja a test szabad mozgását, így stressz csomók alakulnak ki főleg a nyaki-válli szakaszon. A masszázs segít visszanyerni fizikai és testi- lelki egyensúlyunkat. Enyhíti a stressz hatásait, fokozza az izmok teljesítő képességét, jobb alvást biztosít, javítja a bőr állapotát, enyhíti a krónikus fájdalmakat.

A masszírozás idegrendszerre gyakorolt nyugtató, stressz oldó hatását mindenekelőtt a kéz melege, a kifejtett nyomás és az érintés ingere váltja ki. A bőrgyógyító energiákat közvetít, a felületén található idegvégződések érzékelik a bőrt érő ingereket, melyeket az idegpályákon keresztül a központi idegrendszerbe juttatnak. Az agy feldolgozza a kapott ingereket, majd a továbbküldi a különböző testrészekhez, szervekhez.

  1. Relaxáció

Közismert, hogy a relaxáció jótékony hatással van nemcsak megnyugodó elménkre, de a testünkre is. A Harvard Egyetemen professzora, Herbert Benson kardiológus volt az egyik első kutató, aki a relaxáció élettani hatásait vizsgálta. A test és elme összefüggéseinek feltárásában úttörő szerepet játszó orvos szerint a relaxációval rengeteget tehetünk a stressz leküzdéséért és a kiegyensúlyozott keringési rendszer megteremtéséért. Nem kell mást tennünk, mint megtalálni azt a technikát, amivel a legkönnyebben és leggyorsabban elérhetjük a relaxált állapotot.

Hirdetés

You may also like