Home Érdekes! Egy egyszerű IQ-teszt, ami mindenkin kifog. Szerinted mi a helyes megoldás?

Egy egyszerű IQ-teszt, ami mindenkin kifog. Szerinted mi a helyes megoldás?

by Zsani

A IQ tesztek azt hívatottak megmutatni, hogy az adott illető hogyan gondolkodik. Ezalatt pedig azt értjük, hogy nem mindenki tudja megérteni, és megoldani az alábbi matematikai feladatot. A feladatnak két helyes megoldása is van, neked vajon sikerül?

 

Próbáljuk meg megoldani a feladatot! A képen egy olyan négyzetet láthatunk, amelynek 4 sorába számok találhatóak. Az első három sorban már megoldott feladatok vannak. Az utolsó sorban van a fejtörésre váró feladvány.  A mi feladatunk az az, hogy a kérdőjel helyére megkeressük az odaillő számot. Ha alaposan megfigyeljük a feladatot, rájövünk, hogy az első három matematikai műveletet helytelenül hajtották végre, de pont ez az érdekesség benne!

Mi a megoldás?

David Wolfe tette közzé ezt a matematikai feladványt. Igen, ez a dolog már régóta kering az interneten, de mindezek ellenére nem egy túl egyszerű feladat. Igazi rejtvény, amelyen törnünk kell a fejünket, hogy megtalálhassuk a megoldást.

Első megoldási lehetőség:

Az első sor művelete helyes, hiszen 1+4=5. Ezután adjuk hozzá a második sor egyenlőségjele előtti számokat, és megkapjuk  a 12-t. Ha ezen logikai fonalat követjük, akkor a helyes szám a 40-es lesz.

Második megoldási lehetőség:

Ugyanúgy az első sor megoldása helyes. De itt az első két számot összeszorozzuk plusz hozzáadjuk az első számot. Az első sor ezzel a megoldással így néz ki: (4*1)+1, azaz 5. A második sorban (2*5)+2=12, és így tovább. Ezzel  a megoldási képlettel a negyedik sor hiányzó száma a  96.

Próbáld megoldani, majd ellenőrizd a megoldást! Ezzel kiderül, hogyan is gondolkozol!

Hirdetés

You may also like