Home Egyéb Zootropolis – Az év Disney filmje!

Zootropolis – Az év Disney filmje!

by Krisztina

A Zootropolis egy kellemes csalódás, amin a felnőttek és gyerekek egyaránt jól szórakozhatnak! Ha családi estét szervezel némi filmezéssel, ezt a remekművet ne hagyd ki!

Byron Howard (Aranyhaj és a nagy gubanc) és Rich Moore (Rontó Ralph) rendezőpárosa, valamint a veterán írókból és animátorokból álló úgynevezett sztori tröszt egy olyan élő-lélegző világot hozott létre, melyet nem egyszerűen benépesítenek az állatok, hanem megélnek, kiélnek és átélnek, mintha csak a világ legizgalmasabb metropoliszát emelték volna a 23. hatványra.

zootropolis-1

És ahelyett, hogy belegondolnál abba, hogy a Zootropolisban élő állatok – főleg a ragadozók – vajon mivel táplálkoznak, csont nélkül elfogadod, hogy ez a varázslatos világ nem csupán működik, de remek karaktereket termel ki magából, és aktív résztvevője is a történéseknek.

Bevallom, féltem a film első 5 perce alatt, mert leadják a kötelező szájbarágást, amit ilyenkor tudni kell, hiszen az egyszeri néző naiv, és nem tudja, hogyan működik a világ, miért nem eszik meg egymást ezek az állatok. Szerencsére ez a jelenet nem tart néhány percnél tovább, majd

elegánsan gördül tovább a történetfolyam egyre ötletesebb irányba.

A film nagyon nagy erénye, hogy a felnőtteket és a gyermekeket is egyaránt szórakoztatja.

zootropolis-2

Kevés animációs filmről mondható ez el manapság, mert a legtöbb hasonló film túlságosan is a kicsiknek szól, és a szülők a moziban csak vakarják a fejüket az egyáltalán nem nekik való filmek alatt.

Itt azonban sok a poén, ráadásul univerzálisak, a legtöbb nem korhoz kötött, így egy öt éves éppen annyira fogja viccesnek találni, mint egy 40 éves.

A film talán egyik – ha nem – legviccesebb jelenete az egy Lajhárhoz kapcsolódik. Ha már Lajhár, fontos megemlíteni, hogy a film rengeteg érdekes mellékszereplővel operál, egyik sem sablonos, vagy kétdimenziós.

Maga Zootropolis hihetően és ötletesen van felépítve a filmben, ami külön piros pont. Az ember szinte elhiszi, hogy létezhet ez a mesebeli város.

zootropolis-3

A történet az egyedüli, ahol kicsit talán bátrabbak lehettek volna a készítők. Judy Hopps, a nyúl és Nick Wilde, a róka tökéletes ellentétei egymásnak: míg az előbbi megpróbál kitűnni a tömegből, mást tenni, mint amire faja rendeltetett, addig az utóbbi mindent megtesz annak érdekében, hogy megfeleljen a neki támasztott prekoncepcióknak.

Míg a nyulak leginkább földművelésből élnek, Judy arról álmodozik, hogy egy nap rendőr lesz, és ezért tengernyi előítéleten verekszi át magát.

Vele szemben Nick inkább azért küzd, hogy a “ravasz róka” képnek megfelelően piti szélhámosságokból tartsa fenn magát, pedig alapvetően többre hivatott.

zootropolis-4

Kapunk tehát egy mély, bújtatott társadalom kritikát is, ami a film erényévé válik a játékidő alatt. A nyomozós szál azonban – szerintem – nem tartogatott túl nagy meglepetéseket, és ami egy picit még bosszantó is lehet, hogy a krimibe illő szálak olyan hirtelen, és olyan furcsán vannak elvarrva, mintha kapkodtak volna a forgatókönyvírók. Mintha csak azért lett volna vége, hogy a filmnek is vége legyen. Legalábbis ez az érzésem volt, a film végeztével.

Ami még hatalmas pozitívum volt a filmben, és hozzátett a nagy egészhez, az a film egyik betétdala.

Shakira “Try Everything” című dala megfűszerezi az amúgy is igen egyedi ízvilágúra sikerült filmet, és feladja rá a koronát.

Összességében azonban semmilyen komolyabb negatívumot nem tudnék a film elé felsorakoztatni, helyette annál több pozitívumot.

zootropolis-5

Az idei év, de talán az utóbbi évek legjobb animációs filmje, mely ha képesek vagyunk mögé látni, komoly mondanivalóval is rendelkezik az emberekről, az előítéletekről és a küzdeni akarásról.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .