Home Érdekes! A szingliség 7 leggyakoribb oka

A szingliség 7 leggyakoribb oka

by Zsani

Egyedülállónak lenni nem feltétlenül rossz, hiszen mindenkinek meg kell találnia önmagát, mielőtt egy komoly kapcsolatban lehorgonyozhatna.

Ha azonban már úgy érzed, jó lenne megtalálni az igazit, valamiért mégsem sikerül kapcsolatot kialakítanod, talán érdemes elgondolkodnod, nem valamelyik szokásod áll-e a boldogságod útjában. Dr. Lisa Firestone pszichológus és író összeszedte a leggyakoribb okokat, ami miatt még mindig szingli lehetsz.

Védelem

A rossz tapasztalatokból mindannyian tanulunk, ha egyszer megégettük magunkat, nem akarunk újból ugyanabba a hibába esni.

Ez rendjén is van, csakhogy az óvatosság túlzott védekezésbe csaphat át, amikor annyira félünk a csalódástól, hogy falakat emelünk magunk köré, és senkit nem akarunk beengedni azon keresztül.

Ha esélyt sem adsz a kapcsolatoknak, nem fogsz ugyan csalódni, de az igazi sem talál így rád.

Egészségtelen vonzalom

Mindannyian szeretjük kicsit a rosszfiúkat, de a legtöbben képesek belátni, hogy ki az, akivel működőképes kapcsolatot lehet kialakítani, és ki az, akivel nem.

Amikor sebezhetőnek érzed magad, és egy kapcsolatba menekülsz, hajlamos lehetsz lejjebb adni az elvárásaidat, de az is lehet, hogy egy rossz gyerekkori élmény miatt eleve a nem megfelelő partnereket keresed.

Aztán ha ezek a kapcsolatok csalódással végződnek, hajlamosak vagyunk a partnerünket okolni, elfeledkezve arról, hogy mi magunk akartuk őt párunknak. A „rossz” vonzalom felismerése az első lépés, hogy olyan párt találj, aki hosszú távú kapcsolatra is alkalmas.

Félelem az intimitástól

Mindannyian az igaz szerelemre vágyunk, de gyermekkorunk óta tudjuk, hogy akit közel engedünk magunkhoz, az figyelmével jutalmazhat, elfordulásával büntethet minket.

A negatív érzelmektől, az elutasítástól, attól, hogy valakinek ilyen hatalma lesz az érzelmeink fölött, sokan annyira félnek, hogy inkább nem is kerülnek intim viszonyba senkivel – így azonban a szerelem elől is elzárkóznak.

Válogatás

Természetes, ha meggondolod, kivel lépsz kapcsolatba, csakhogy a védekező mechanizmusok éppenséggel túl válogatóssá is tehetnek.

Ha hajlamos vagy már az első randin teljesen leírni valaki egyetlen mondat miatt, vagy mer nem felel meg valamely korábban felállított szabályodnak, azzal a nagy szerelem lehetőségét is kihagyhatod.

Néha nehéz belátni, de talán te sem vagy tökéletes, és csak azért, mert kicsit rugalmasabban viszonyulsz a kérdéshez, még nem kell feladnod az elveidet, vagy belekezdeni egy olyan kapcsolatba, ahol a partner nem méltó hozzád.

Alacsony önbecsülés

Mindenkinek van egy kritikus belső hangja, de sokakkal ez azt is képes elhitetni, hogy bár ők maguk mindennél jobban vágynak a szerelemre, biztos, hogy ők maguk senkit nem érdekelnének.

Nem szabad hagynod, hogy az alacsony önbizalom félőssé tegyen, vagy meggátoljon abban, hogy átlépj a saját korlátaidon.

Gyakran az segít a legtöbbet, ha olyan helyzetekbe kényszeríted magadat, melyek kívül vannak a komfort zónádon. Ha ezekben is helyt tudsz állni, rengeteget nő majd az önbizalmad.

Félelem a versengéstől

Amikor randevúzni kezdünk valakivel, akaratlanul is versenyhelyzetbe kerülünk más lehetséges partnerekkel. Ez a fajta kihívás és stressz sokakat annyira frusztrál, hogy inkább bele se mennek egy ilyen szituációba.

Pedig az egészséges versenyhelyzet elengedhetetlen része az életnek – nem kell senki után futnod, de mindig lesznek, akik a vetélytársaid lesznek, a legtöbb, amit tehetsz, hogy nem hagyod, hogy ez az érzés megmérgezze a kibontakozó kapcsolatodat.

Izoláció és rutin

Akik régóta vannak egyedül, hajlamosak kialakítani a saját rutinjaikat és szokásaikat, és annyira megszokhatják az egyedüllétet, hogy nem is keresik mások társaságát.

Azonban, ha a mindennapjaid a munkahelyen töltött időből és a hazaútból állnak, a hétvégéidet pedig egyedül vagy a családoddal töltöd, igen kevés az esélyed arra, hogy megismerkedj valakivel.

Forrás

Hirdetés

You may also like