Home Érdekes! Néhány dolog, amit csak azok a nők értenek meg, akik császármetszéssel szültek!

Néhány dolog, amit csak azok a nők értenek meg, akik császármetszéssel szültek!

by Brigitta

Minden nőnek két lehetősége van a szülés módját illetően: császár vagy természetes út.

 

Az alábbiakban bemutatunk 3 alapvető tényt, amit minden nőnek tudnia kell  a császárral történő szülésről.

A műtét nem veszélytelen

Császármetszésre elvileg csak azokban az esetekben van szükség, ha hüvelyi úton nagyobb lenne a szülés kockázata. Az utóbbi években azonban hazánkban is megnőtt azoknak a kismamáknak a száma, akik hasi műtéttel szeretnék világra hozni gyermeküket. Ennek főként az a hiedelem az oka, hogy a császármetszés kíméletesebb a hüvelyi szülésnél, a hátrányokkal azonban már sokkal kevésbé vannak tisztában a leendő anyukák.

Kockázatok:

Fokozott vérveszteség és vérzés kockázata:
mintegy kétszer annyi a vérveszteség, mint hüvelyi szülés esetén. Ritkán vérátömlesztésre lehet szükséges, nagyon ritkán szükségessé válhat a méh eltávolítása(1:1000).

Fokozott fertőzésveszély (pl. hasi seb, húgyúti fertőzés stb.) és az ennek kivédésére adott antibiotikumok mellékhatásai

Trombózis fokozott kockázata (a vérrögképződés esélye a hüvelyi szüléshez képest csaknem négyszeres)

Belső szervek sérülésének veszélye ( a nagyon ritkán előforduló húgyvezeték                vagy bélsérülés (1:3000) vagy hólyagsérülés (1:1000) további műtétet tehet szükségessé. Intenzív osztályos ellátás szükségessége jóval gyakoribb császármetszés után (kb. 9/1000) összenövések kialakulása

Elhúzódó műtét utáni fájdalom, a császármetszés hege hosszabb ideig fáj.             Hosszabb a felépülés, mint hüvelyi szülés után, emiatt az anyuka korlátozottan tudja ellátni a babát és a háztartást.

Altatási kockázat (pl. ha túl magasan hat az érzéstelenítő, akadályozhatja a légzést), érzékenység az érzéstelenítő szerekkel szemben.

  • A szülés során az anya nem érez fájdalmat, így nem élik át a szülés folyamatát. Ezt sajnos sok nő traumaként éli meg a szülés után.
  • A szülés utáni időszak nehezebb, komoly diszkomforttal jár a műtét helye sokáig érzékeny és az első időszak az új jövevénnyel csak fokozza a rájuk nehezedő terhet.

Legyen a szülés császárral vagy természetesen úton, abban azt hiszem mindannyian egyetértünk, hogy minden nő hős, aki már átélte ezt és édesanya lett.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .