Home Érdekes! Kinek telt még így gyerekkorában a Húsvét? Kinek hiányoznak a régi hagyományok?

Kinek telt még így gyerekkorában a Húsvét? Kinek hiányoznak a régi hagyományok?

by Krisztina

A képre ránézve kiben idéződnek fel a gyerekkor emlékei, amikor alig várták a lányok és fiúk a Húsvétot? Az a nap valami egészen másról szólt, mint amit ma jelent…

 

A legtöbb húsvéti népszokás mára már “kihalt”, de egyes helyeken még őrzik a hagyományokat, és vannak olyan helyek is, ahol a túrista csalogatás kedvéért tartják.

Régen mindenütt hozzátartozott az ünnepi szokásokhoz a határkerülés, a tűz-, étel-, és víz szentelés, a passiójátékok, a zöld ág ajándékozása, a locsolkodás, a tojásfestés.

A fiúk bokrétával a kalapjukon csoportba verődve elindultak, felkeresték a lányos házakat az egész faluban és megöntözték a leányokat, hogy ne hervadjanak el, egészségesek és szépek legyenek egész évben. Természetesen akkor még vízzel öntöztek, sokszor egyenesen vödörrel a kútból húzott hideg vízzel (nem lehetett kellemes), később már szódavizes üvegből. Verseket és mondókákat is “előadtak” és zöld ágat ajándékoztak a kiszemelt leánynak.

Ezért cserébe a lányok megvendégelték őket és hímes tojást ajándékoztak a fiúknak. Gyönyörű pirostojást festettek, régen még az otthoni természetes anyagokat felhasználva, mint pl a vöröshagyma, vagy a dió zöld héja, és ezek levével festették meg a tojásokat. Különböző technikákkal díszítették a tojást, pl. leveleket illesztettek a tojásra, úgy festették meg, így a levél helye világos színű maradt. Vagy a gyertya viaszával mintát rajzoltak a tojásra, amit a festék nem fogott be, így az a minta kirajzolódott a tojáson. Mi is, a húgom és én, festettünk ilyen módszerekkel tojást gyermekkorunkban.

Idővel megjelentek a tojásfestékek és mindenféle kreatív tojások születtek a lányok keze alatt. Már művészeti alkotásokról is beszélhetünk. Megtalálhatóak a táj jelképek is a tojásfestésben: kalocsai mintás, matyó hímzéses tojások, és még egy művészi szintet képvisel a tojáspatkolás.

Mi városon laktunk, de Húsvétkor kimentünk falura a rokonainkhoz és ott ünnepeltünk, ott vártuk a locsolkodó fiúkat. Az unokahúgaimmal és a húgommal szép tojásokat festettünk mi is, de alig vártuk, hogy az unokaöcséim hazaérjenek és megnézzük, ők milyen tojásokat kaptak. Nekem mindig a türkíz és a zöld színű, na meg persze a szépen rajzolt tojások voltak a kedvenceim.

Húsvéti szokások ma

Mára már “szelidült ” a locsolás, mert nem vízzel hanem kölnivel locsolkodnak a fiúk, és a hímestojást is felváltotta a csokitojás, a csokinyúl de sok helyen még készítenek festett “piros” tojást.

A lakást szépen feldíszítik virággal, húsvéti díszekkel, húsvéti kopogtatók kerülnek az ajtóra, sütemények, hidegtálak az asztalokra. Így várják a lányok a locsolkodó fiúkat, akik már egyre kevesebben vannak. Leginkább csak a rokonokhoz járnak.

A legújabb “divat” azonban már arról szól, hogy a család inkább elmegy otthonról, hogy ne kelljen készülődni…

Kinek hiányzik a gyerekkor Húsvétja? Ha neked is, oszd meg ezt a cikket ismerőseiddel, hogy bennük is felidéződjenek a kedves emlékek!

Hirdetés

You may also like