Home Érdekes! Íme a világ 10 legszebb szempára. Neked melyik a kedvenced?

Íme a világ 10 legszebb szempára. Neked melyik a kedvenced?

by Zsani

Amikor sírok a szemem színe szürkére változik – meséli egy eredetileg kék szemű lány, aki értetlenül áll az amúgy nem túl ritka jelenség előtt.

 

“Amikor sírok a szemem színe szürkére változik” – meséli egy eredetileg kék szemű lány, aki értetlenül áll az amúgy nem túl ritka jelenség előtt. Valószínűleg sokunkkal (világosabb szeműek “előnyben”) előfordult már, hogy rossz/jó kedvünkben a tükörbe bámulva egyszer csak azt vettük észre, hogy a jól megszokottól némileg eltérő szemszínnel rendelkezünk az adott pillanatban, és nem igazán értettük, hogy minek is köszönhetjük ezt a rendkívüli eseményt.

Okai:

A felnőttkori szemszín változások hátterében azonban felesleges bármiféle mélyebb pszichoszomatikus rendellenességet belesejteni, még akkor sem, ha a jelenséget a legtöbb esetben hangulatváltozás, stressz vagy éppen sírás közben vesszük észre. A szemünk színének változása bizony nem más, mint egy egyszerű optikai csalódás.

A szemünk színéért – szüleinken kívül – egy melanin nevű barna pigment a felelős (csakúgy mint a bőr- és a hajszínért), ami a szem szivárványhártya (írisz) részében található, és tulajdonképpen ennek a pigmentnek az eltérő mennyiségéből következik, hogy kinek milyen színű is lesz a szeme.

Eredetileg, vagyis az ősidőkben az emberek barna szemekkel látták meg a napvilágot, azonban az idők folyamán bekövetkezett kisebb mutációk miatt egyeseknél megváltozott a melanin termelésének mennyisége, és így alakult ki a kék, a zöld vagy éppen a szürke szemszín.

Íme a videó, amely megmutatja a 10 legszebb szemű embert:

 

Forrás

Hirdetés

You may also like