Home Divat Dress code szótár – hogy sose kerülj kellemetlen helyzetbe

Dress code szótár – hogy sose kerülj kellemetlen helyzetbe

by Eszter

Megjön a várva várt meghívó az év partijára, majd ott lapul a sorok között az is, milyen viseletet követelnek tőled. De vajon tudod, hogy melyik kifejezés milyen öltözéket takar?

Nem egyszer tapasztaltuk akár a környezetünkben, akár (sajnos) a saját bőrünkön, hogy nem mindig a megfelelő ruhát választottuk egy eseményre. Lehetünk túl vagy kevésbé sikkesen öltözve, egyik eset sem tartozik a szerencsések közé.

Ezért jó, ha a meghívónkon dress code is szerepel, ugyanis nem kell azon gondolkodnunk, vajon milyen összeállítás lenne az ideális a rendezvényre.

Mivel sajnos vannak, akik így is bakot lőnek, segítünk abban, hogy a dress code-nak megfelelően öltözködj, és te legyél a partik sztárja!

Dress code #1: Casual

Ezt a viseletet kell a legkevésbé magyarázni, ugyanis minden belefér, ami hétköznapi. Farmer pólóval, leggings egy csinos, hosszú inggel, bármi, ami nem hivatalos vagy túlságosan ünnepélyes.

Általában nem szokták beleírni a meghívókba ezt az elvárást, hiszen leginkább a kötetlen, nagy tömegeket vonzó eseményekre jellemző a Casual viselet.

Ebben az esetben azonban figyeljetek arra, hogy ne strandpapucsot és forrónadrágot viseljetek, mivel illetlenség.

Dress code #2: Smart Casual

Itt már érdemes egy kicsit gondolkodni, ugyanis a farmer+tornacipő kombináció nem a legnyerőbb ötlet. Egy szép szövetnadrág ajánlott férfiaknak és nőknek egyaránt, amihez egy kellemes, nem túl harsány színű inget vagy blúzt lehet párosítani.

smart-casual

Dress code #3: Business Formal

Ha besétáltok egy bankba, érteni fogjátok, mit is takar pontosan ez a dress code. Az irodai viselet még nem túlságosan hivatalos, ám sok minden nem fér már bele. Lényege az okos elegancia.

Nem feltétlenül a fekete-fehér uralkodik, szóba jöhetnek a sötét színek, mint a kék és a barna, illetve a szürke is.

Férfiak esetében a szövetnadrág, ing és zakó kombináció a nyerő, a hölgyek esetében pedig a szövetnadrág/szoknya és blúz összeállítás. Női olvasóink figyelmébe ajánljuk azt az íratlan szabályt, hogy a szoknya körülbelül a térdig érjen, a felső rész pedig ne mutasson meg túl sokat a dekoltázsból.

Dress code #4: Informal

Az irodai viselet egy kicsit szabadabb formáját takarja, ám még így is visszafogott eleganciára inti a meghívottakat.

semi-formal-dress-code

A nyakig begombolt blúz helyett jöhetnek a kényelmes, kötős blúzok, színek terén is bátran lehet kísérletezni, ám fontos, hogy a darabok harmonizáljanak egymással! A harsány színek most sem javallottak, ahogy a farmer sem.

Dress code #5: Semi-Formal

A rendezvény kezdeti időpontjától függ, hogy pontosan mit is kell viselni. Ha az összejövetel 18:00-előtt kezdődik, akkor mindenképp érdemes elegáns ruhába bújni. 18:00 után már a sötét öltönyöké és a koktélruháké a terep.

A hölgyek esetében fontos odafigyelni a ruha hosszára.

Semmiképp se viseljenek túl rövid ruhát, hiszen az nagy illetlenség! Szerencsére így is magunkra lehet irányítani a figyelmet, mivel a kiegészítők terén a határ a csillagos ég.

Dress code #6: Formal

Erre nincs egységes szabály, ugyanis általában a házigazda választja ki, hogy pontosan mit ért a Formal megnevezés alatt. Ami biztos, hogy mindenképp ünnepélyes, csinos ruhát várnak el. Férfiak esetében nem túlzás a sötét öltöny és sötét nyakkendő választás, hölgyeknél pedig a matt anyagú, ünnepélyesebb koktélruha vagy kisestélyi is belefér.

Dress code #7: Black Tie

black-tie-dress-codeA Black Tie igen elegáns viseletet vár el, így férfiak esetében fekete öltönyt és fekete csokornyakkendőt jelent. A hölgyek számára nincs feketével kapcsolatos kikötés, bármilyen színes estélyi vagy elegáns koktélruha belefér, és a kiegészítőkkel sem szabad fukarkodni. Általában az ujjatlan viseletek a jellemzők, amiket stólával hordanak. Egyetlen kikötés, hogy estélyi kesztyűt nem szabad viselni a Black Tie rendezvényeken.

Dress code #8: White Tie

A White Tie a lehető legelegánsabb viselet, ezért különösen oda kell figyelni, mit viselünk egy ilyen eseményen. A férfiak esetében a frakk, piké anyagú ing, mellény és fehér csokornyakkendő, valamint nadrágtartó az elvárt viselet, míg a nőknél kötelező a nagyestélyi.

Mivel hazánkban inkább a szalagavatós, abroncsos ruha a jellemző, érdemes olyan események ruhakölteményeit vizsgálni, mint a Golden Globe vagy az Oscar Gála.

Ha tisztában vagy a dress code jelentésével, nem lehet probléma, ám ha nem vagy biztos a dologban, mindenképp javasoljuk, hogy az interneten keress rá egy-egy olyan eseményre, ahová hivatalos vagy, és tanulmányozd a résztvevők ruháját! Így biztosan elkerülöd a kellemetlen helyzeteket.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .