A gyógynövények általában kevésbé gyorsan, ellenben megbízhatóan és mértékletesen fejtik ki áldásos hatásukat, tehát rendszeres fogyasztásuk elősegíti a kellemesebb közérzet, az erősebb immunrendszer kialakítását.
Az illatos levelű citromfű fűszer-és gyógynövényként egyaránt ismert. A görögökön, rómaiakon kívül az arabok is ismerték. Európában az 1500-as évektől kezdtek vele foglalkozni. Dél-Európában vadon terem, a mi éghajlatunkon csak termeszteni lehet. Paracelsus, a híres svájci orvos azt tartotta róla, hogy meghosszabbítja életünket.
A citromra emlékeztető illatú levelében sok az illóolaj. A citromfű tartalmaz még cserzőanyagot (rozmaringsav), fahéjsav származékokat, triterpéneket (kávé-, urzol-, oleánolsav). Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, menstruáció alatt, és megfázásnál is segít a citromfű.
Nézzük milyen egészségügyi előnyök járnak a citromfűvel:
A citromfű pro-biotikus!
Köszönhetően a antibakteriális tulajdonságainak a citromfű segíti az emésztést! Citromos illatú és ízű gyógynövény alkalmas egy tavaszi nagytakarításra az emésztőrendszerünkben. Tisztítja és detoxikálja.
A citromfű szabályozza koleszterin szintet!
Wisconsin egyetem tanulmánya rámutat, hogy napi 140 milligramm citromfű csökkenti a páciensek koleszterin szintjét. Ez valószínűleg azért igaz mert a citromfű segíti a koleszterin felszívódását a belekben.
A citromfű gyulladáscsökkentő!
A citromfű a benne található citronellál, a b-citrál, az acetát, az eugenol, az ageraniol és a szeszkviterpének együttes hatásának köszönhetően kiváló nyugtató, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, valamint antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek. Illóolaja nyugtatóként használva enyhíti az idegességet, a citromfűből készített tea megszünteti az álmatlanságot és a szorongást