Home Egyéb 5 rejtélyes jelentés, ami a macska viselkedése mögött lapul és amiről sok gazdi mit sem sejt!

5 rejtélyes jelentés, ami a macska viselkedése mögött lapul és amiről sok gazdi mit sem sejt!

by Brigitta

Nem könnyű értelmezni a macskák viselkedését, de kitalálni mire gondolnak, még nehezebb.

Szerencsére van néhány jel, ami alapján el tudunk indulni.

A macska nekiesik a szőnyegnek, és kíméletlenül megtépázza?

Ez valójában nem a düh, hanem a dominancia jele. A szőnyeget szaggató macska csupán a territóriuma határait kívánja egyértelműbbé tenni környezete számára. A territoriális macskák jobbára akkor mutatják ki foguk fehérjét, vagyis karmuk élét, amikor társaságban vannak. A kertben a fák törzsét, a lakásban a szőnyeget kaparják, ezzel fejezve ki, hogy itt bizony ők vannak otthon.

A macska a lábaink közt dörgölőzve szlalomozik?

Mielőtt végképp ellágyulnánk szemérmetlenül hízelgő macskánk láttán, tudnunk kell, itt korántsem a mértéktelen szeretet és ragaszkodás nyilvánul meg. A dörgölőzéssel, akárcsak a karomélesítéssel cicánk jogait érvényesíti, territóriumát jelöli meg. A farok felső részén, valamint az állon, az ajkakon és a fejtetőn elhelyezkedő faggyúmirigyek váladékával jelöli a felségterületét, és ugyanezzel a gesztussal ösztönzi a csoport összetartását is. Ember nyelven ez annyit tesz: én a tiéd, te az enyém, egy csapat vagyunk.

A macska unottan csóválja a farkát?

Hát unalmat semmi esetre sem jelent! Ami a kutyák nyelvén az örömet és az elégedettséget fejezi ki, az a macskák nyelvén ennek éppen az ellenkezőjéről árulkodik. A farkát lassan jobbról-balra hintáztató cica elégedetlen, kissé ingerült, és készen áll a támadásra.

A macska valószerűtlen ívbe homorítja a hátát?

A macska a többi állathoz hasonlóan egész testével beszél, a háta a kommunikáció egyik legfontosabb eszköze. Amikor mellénk simul és felgömbölyödik, akkor simogatásra vár, de ha homorít, épp ellenkezőleg, elhúzódik a testi kontaktus elől. Magyarul: hagyj békén!

A macska ránk telepszik és dorombolva dagaszt?

A macska az elválasztás pillanatáig rengeteg időt tölt azzal, hogy anyja hasán dorombol és gyúr. A dagasztással serkenti a tejtermelést, a gazdi gyömöszölése pedig nem más, mint nosztalgikus kirándulás a gyermekkorba. Amikor ülünk és macskánk ránk ugrik, hogy megmasszírozza a mellkasunk, felidézve az anyaöl meghitt melegét, a köztünk lévő kötődést igyekszik erősíteni.

Hirdetés

You may also like

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .