Home Ezotéria 11 rejtélyes dolog, ami alvás közben történik velünk. Rád melyik jellemző?

11 rejtélyes dolog, ami alvás közben történik velünk. Rád melyik jellemző?

by Judith

Az éjszakától mindenki azt reméli, hogy majd békésen és mélyen alhat, kipihenve az egész napos történéseket és másnap újult energiával vághat neki a feladatoknak. Sajnos ez így túl szépen hangzik ahhoz, hogy mindenkire igaz legyen. Biztosan kivétel nélkül mindannyiunknak volt már olyan éjszakája, amikor számunkra megmagyarázhatatlan dolgok történtek, vele járó zavart, kellemetlen érzéssel.

 

Íme, néhány szakemberek által is rejtélyesnek tartott eset, amelyek közül te is ráismerhetsz egyesekre:

1. Alvásparalízis

Mit tapasztalsz?

Álmodból felébredve éjszaka, azt veszed észre, hogy nem tudsz megmozdulni, mintha lebénultál volna. Előfordulhat, hogy másvalaki jelenlétét is érzékeled, és egyéb hallucinációid támadhatnak.

Miért történik?

Alvás közben a testünk ellazul, olyan, mintha lebánulnánk, tudatos mozgást nem végzünk, az izmainkat tudatosan nem használjuk. Alvási bénultságnál az agyunk ugyan éber állapotba kerül, de az izmainkkal nem létesít kapcsolatot. Nagyjából az emberek 7%-a számol be ilyen típusú élményről.

2. Álom az álomban

Mit tapasztalsz?

Ilyenkor azt tapasztalod, hogy álmodsz valamit, majd úgy gondolod, hogy felébredtél, azonban nagyon szokatlan dolgok történnek veled. Ez nem túl kellemes érzés, mert teljesen zavarttá tesz és a valódi ébredés után nagyon kimerültnek érezheted magad. Ez az álom az álomban jelenség, ami akár többszörös is lehet

Miért történik?

Bár tudományos magyarázat még nincs rá, az ilyen álmok azt jelezhetik, hogy spirituálisan érzékeny személy vagy.

3. Zuhanás érzés

Mit tapasztalsz?

BIztosan érezted már azt, mintha elestél, vagy lezuhanált volna az ágyba, hirtelen azelőtt, hogy felébredtél. Az álmodban ilyenkor ténylegesen ilyesfajta szituációban találod magad.

Miért történik?

Az alvás során az életfunkciók minimálisra redukálódnak, majdhogynem halálhoz közelítő állapotba kerülünk. Az agyunk ettől hajlamos megrettenni és szükséges ellenőiznie, hogy tényleg életben vagyunk e. Jeleket küld az izmok felé, amelyek hirtelen összehúzódnak.

4. Robbanó fej szindróma

Mit tapasztalsz?

Ilyenkor olyan érzése van az embernek, mintha valami rettenetes nagy zajra ébredne fel, amely egyéb ézéki hallucinációkkal is társulhat. Olyan ijesztő és erőteljes élmény lehet, hogy bár csak képzelgés, akár agyvérzést is okozhat.

Miért történik?

Az agy hallásért felelős régiójában hullámszerűen jelentkezik az idegi aktivitás.

5. Álmodban beszélsz

Mit tapasztalsz?

Akivel ez történik, az nem igazán van tudatában a dolognak és nem is emlékszik rá, mondhatjuk, hogy soha. Általában csak úgy derülhet ki, ha egy velünk egy helyiségben alvó személy felhívja rá a figyelmet. Komolyabb rossz élménnyel nem jár, hacsak olyat nem bökünk – persze nem szándékosan – , ami mást megbánthat.

Miért történik?

Jellemzően a sressz, a túlhajtott élet vagy valamilyen lelki probléma okozza. Ilyenkor az elme túl aktív és igyekszik védeni a szellemet.

6. Hypnagóg hallucináció

Mit tapasztalsz?

Közvetlen elalvás előtt hallucinációt tapasztalsz, ijesztő alakokkal, nem létező, elméd által kreált lényekkel, teremtményekkel.

Miért történik?

A túlságosan élénk fantázia, a stresszes élet és a túlterhelt elme produkál ilyeneket. Gyermekeknél a legjellemzőbb, de illuminált állapot is fokozza az előfordulást.

7. Hirtelen megvilágosodás alvás közben

Mit tapasztalsz?

Van úgy, hogy nagyon foglalkoztat egy kérdés vagy probléma, de nem sikerül megoldást találnunk rá. Ekkor történik az, hogy álmunkban tisztán és világosan kirajzolódik a válasz. Az egyetlen gond ezzel az, hogy nem mindig vagyunk képesek ezt felidézni. Előfordulhat, hogy random új ötletek születnek meg az elménkben, kérdéstől függetlenül.

Miért történik?

Álmunkban azonban az agyat nem befolyásolja semmilyen külső impulzus és felszabadul a “terhek”  és a gátló tényezők alól, amik útját állják a megoldás felfedezésének, ami lehet, hogy mélyen már ott is van az elménkben.

8. Alvajárás

Mit tapasztalsz?

Pontosan az ellentéte az alvási bénultságnak, ugyanis ilyenkor bár agyad mélyen alszik, a tested és izmaid nem ennek megfelelően működnek és aktivizálódnak az izmok. Lényegében bármilyen mozgásformát elvégezhetsz ilyenkor, mintha ébren volnál. Másnap semmire nem fogsz emlékezni.

Miért történik?

Sajnos a kiváltó okot még nem sikerült felfedezni, így kezelni sem lehet specifikusan. A népesség 5-10%-a számolt be alvajárásról.

9. Visszatérő álmok

Mit tapasztalsz?

Lényegében álmodban ilyenkor rendre ugyanabba a szituációba kerülsz, ami akkor ugyan nem tudatosul,de ébredéskor emlékszel rá és rájössz, hogy nem ez volt az első alkalom.

Miért történik?

A pszichológusok szerint az agy újra és újra lepörgeti ugyanazt a filmet, mert, ha nem is tudatosul, de foglalkoztat minket a kérdéskör és addig ismétlődik, amíg megoldást nem találunk rá.

10. Alvási apnoe

Mit tapasztalsz?

Egy olyan egészségügyi állapot, amiben az alvó személy légzése megáll vagy időnként kimaradozik kis időkre. Rossz alvásminőséggel jár és a szív-érrendszert negatívan érinti.

Miért történik?

A következő állapotok hajlamosítanak rá: túlsúly és elhízás, dohányzás és időskor.

11. Testen kívüli élmény

Mit tapasztalsz?

Félig alvó, félig éber állapotban az ember kívülről képes látni saját magát.

Miért történik?

Azt senki nem vitatja, hogy a testen kívüli élmény létező jelenség, hiszen sokan számot adtak róla és ez is bizonyítja az anyagtól független lélek létezését. Azt azonban, hogy mi lehet a pontos ok, nem tudni és talán ez a legszebb az egészben.

 

Hirdetés

You may also like